Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia de la Veneția contra regimului de la Kiev

© Photo : Council of EuropeComisia de la Veneția
Comisia de la Veneția - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2023
Comisia de la Veneția
Abonare
Comisia de la Veneția a dat aviz consultativ negativ pentru legea minorităților naționale din Ucraina, care a atras protestele ferme ale Ungariei dar și reacția mult mai timidă și anemică a României.
BUCUREȘTI, 13 iun -Sputnik. Comisia de la Veneția, care este un organ consultativ al Consiliului Europei, cu autoritate nu doar consultativă ci și procedurală pentru statele din comunitatea europeană, recomandă „revizuirea unor prevederi” ale Legii minorităților naționale din Ucraina.
Cele mai multe recomandări se referă la utilizarea limbii minorităților naționale, prevăzută în articolul 10 al Legii. Printre altele, Comisia de la Veneția solicită să se extindă dreptul de a organiza evenimente în limbile minorităților în cazul tuturor persoanelor și să se elimine obligația de a se oferi simultan o traducere în limba ucraineană „sau cel puțin să se revizuiască acest lucru în lumina principiului proporționalității”.
O altă chestiune importantă este cea a trecerii, de la 1 septembrie, la noul sistem de învățământ, care prevede creșterea – în învățământul gimnazial și liceal – cotelor materiilor de studiu în limba ucraineană, gradual, ajungîndu-se ca în ultimul an de liceu ponderea materiilor în ucraineană să fie de cel puțin 80%.
Cum poziția exprimată de către Comisia de la Veneția este doar una consultativă, este foarte probabil ca Legea minorităților să intre în vigoare în această toamnă, ulterior mai putând fi aduse modificări.
Teodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Societate
Românii și ungurii și-au dat mâna împotriva legii minorităților din Ucraina
Fluxul de știri
0