Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Românii și ungurii și-au dat mâna împotriva legii minorităților din Ucraina

© Photo : Ministerul Afacerilor ExterneTeodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv, imagine din arhivă
Teodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Abonare
La inițiativa Ungariei și României, Consiliul Europei a decis să abordeze situația minorităților naționale din Ucraina, Budapesta sperând că Kievul va fi obligat să respecte decizia Comisiei de la Veneția, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.
CHIȘINĂU, 17 febr -Sputnik, Marius Holdean. La inițiativa lui Titus Corlățean și a lui Zsolt Németh, Consiliul Europei se ocupă de scandaloasa lege a minorităților naționale din Ucraina, fiind o colaborare româno-maghiară de succes.
„Aici, la Strasbourg , la inițiativa comună a Ungariei și României, Parlamentul Consiliului Europei, într-o ședință, a decis să facă apel la Comisia de la Veneția cu această problemă (situația minorităților naționale din Ucraina – n.red.)”, a spus Szijjarto.Potrivit acestuia, în cadrul ședinței au fost auzite informații că decizia Comisiei de la Veneția va fi pregătită până în iunie.
„Sperăm sincer că comunitatea internațională, Uniunea Europeană și organizațiile internaționale vor forța Ucraina să pună în aplicare decizia comisiei, așa cum a fost cazul de multe ori în cazul legislației maghiare”, a mai spus Szijjarto.
Decizia vine după ce senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă, a propus, iar Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, o hotărâre prin care solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz, care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina.
La inițiativa lui Corlățean s-a alăturat Zsolt Németh, deputat Fidesz în parlamentul ungar, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului.
Locul scurgerii gazelor după atacul terorist asupra uneia dintre conductele Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Internațional
Rusia solicită o investigaţie ONU cu privire la exploziile care au distrus Nord Stream
Fluxul de știri
0