Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Africa de Sud cere „pace durabilă” prin mijloace diplomatice

© AFP 2024 / RODGER BOSCHSteagul Africii de Sud
Steagul Africii de Sud - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2023
Abonare
Africa de Sud rămâne fidelă principiului nealinierii și respinge orice presiune și amenințări cu represalii privind poziția sa în conflictul din Ucraina.
BUCUREŞTI, 3 iun – Sputnik.Africa de Sud rămâne fidelă principiului nealinierii și respinge orice presiune și amenințări cu represalii privind poziția sa în conflictul din Ucraina, a declarat Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud la BRICS. Pretoria face apel la o „pace durabilă” prin mijloace diplomatice, potrivit Sputnik Africa.
Pretoria face apel la respectarea poziției sale de nealiniat și „doreşte […] să nu existe presiuni asupra noastră și amenințări cu așa-numite măsuri unilaterale”, a reiterat Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud la BRICS. El a vorbit despre neutralitatea Pretoriei în conflictul din Ucraina.
Prezent în Cape Town la întâlnirea miniștrilor de Externe din BRICS, acesta a declarat, pe 1 iunie, că Pretoria s-a concentrat asupra faptului de a asigura o „pace de durată prin mijloace diplomatice, prin negocieri cu ONU”.
„Nealinierea este o poziție. Nu ar trebui să fim constrânși de anumite puteri care ne spun: "Trebuie să luaţi partea noastră sau să vă opuneți altora". Deci nu susținem nici una dintre părți împotriva celeilalte. Avem o poziție nealiniată și asta nu înseamnă că ne abținem de la acțiune”, a argumentat Sooklal.
Africa de Sud nu va lua niciodată parte în rivalitatea puterilor mondiale, a declarat, la mijlocul lunii mai, președintele statului african, Cyril Ramaphosa.
Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, s-au exercitat presiuni asupra Africii de Sud pentru a-și abandona poziția și a se plasa de partea uneia dintre tabere în conflictul dintre Rusia și Occident, a spus acesta pe 15 mai. Totuşi, acest conflict nu poate fi încheiat în mod militar și trebuie „rezolvat în mod politic”.
Africa de Sud, alături de alte cinci state de pe continent, este implicată în misiunea africană pentru pace, prin care va încerca să găsească perspective pentru detensionare în Ucraina.
Fluxul de știri
0