Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: s-a dus la fund ultima navă a marinei ucrainene

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaFregata Hetman Sahaidachny în timpul exercițiilor militare Sea Breeze - 2019 în portul Odessa
Fregata Hetman Sahaidachny în timpul exercițiilor militare Sea Breeze - 2019 în portul Odessa - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2023
Fregata Hetman Sahaidachny în timpul exercițiilor militare Sea Breeze - 2019 în portul Odessa
Abonare
Realitatea din teatrul ucrainean nu corespunde nicidecum cu „investițiile” nesăbuite, retorica publică și speranțele tainice ale Occidentului colectiv într-o victorie rapidă asupra Rusiei, menționează observatorul militar Sputnik Aleksandr Hrolenko.
Forțele armate ale Federației Ruse nimicesc metodic armata ucraineană și potențialul militar al NATO, centrele de control militar la Kiev, arsenalele cu uraniu sărăcit la Hmelnițk și flota ucraineană la Odesa.
Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei este calea necondiționată și fără alternativă spre pace, securitate egală și indivizibilă în Europa. Anume de asta se ocupă Rusia în zona operațiunii militare speciale.
Pe 29 mai, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au nimicit cu armă de înaltă precizie în portul Odesa ultima navă de război a marinei ucrainene, ”Iuri Olefirenko”.
Prezența navală și așa simbolică a regimului de la Kiev în Marea Neagră a luat sfârșit. O mare pierdere pentru FAU și NATO. Bărcile de patrulare ucrainene de clasa fluvială, navele de sprijin logistic și bărcile gonflabile rămase pe linia de plutire nu sunt în stare să îndeplinească misiuni de luptă serioase, să efectueze operațiuni de debarcare, să controleze zona de apă și de coasta.
Международный форум Армия-2022 - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Editoriale
Noul PPK-20 - o armă sigură pentru piloții Forțelor Aerospațiale ale Rusiei
Detonarea în calea navei de debarcare „Iuri Olefirenko” a muniției occidentale și, posibil, a dronelor kamikaze de suprafață a confirmat inutilitatea livrărilor de arme de către NATO - directe și ascunse.
Voi aminti că Pentagonul a anunțat pe 31 mai despre oferirea unui nou „pachet”, al 39-lea, de asistență militară Kievului, în valoare de 300 de milioane de dolari. „Hegemonul” a pierdut în mod evident ritmurile și volumele anterioare de livrare a armamentelor.
Calculat în muniții, 300 de milioane de dolari înseamnă doar 60 de mii de obuze de artilerie de calibrul 155 mm. Aceasta este norma pentru zece zile a artileriei ucrainene. Dacă vor ajunge până în prima linie.
Forțele Armate ale Rusiei distrug metodic arsenalele, tehnica militară, rezervele și centrele de comandă ale FAU - la Kiev și pe întreg teritoriul controlat de inamic.
Între timp, soarta grea a navei de debarcare medie a proiectului 773 ”Iurii Olefirenko” (cunoscută și ca SDK-137 și ”Kirovograd”), lansată pe apă în Polonia în 1970, reflectă istoria Ucrainei „independente”. Ea merită o atenție aparte, ca exemplu de „ardere” irațională de către autoritățile de la Kiev a întregii vaste moșteniri rusești și sovietice.

Destinație pierdută

Navele medii de debarcare ale proiectului 773, cu deplasamentul de 1150 de tone, au fost construite de la începutul anilor 1970 la șantierele navale din Polonia.
Destinația lor este transportarea pe mare și debarcarea trupelor de desant cu echipament militar pe o coastă neamenajată, precum și nimicirea forțelor inamicului de pe coastă înainte de debarcare.
Echipajul este de 41 de persoane. Capacitatea - 6 tancuri și 180 de parașutiști (sau 350 de tone de altă încărcătură). Lungimea navei este de 81,3 m, lățimea - 9,3 m, pescajul - 3,6 m. Viteză maximă este de 18 noduri, distanța de croazieră - până la 3000 mile la 12 noduri.
Simple în construcție, sigure și economic în exploatare, navele proiectului 773 s-au bucurat de apreciere din partea marinarilor militari. Printre avantajele navei erau menționate prezența în dotare a mai multor lansatoare de rachete cu rază de acțiune de până la 9800 de metri (2x18 140-mm WM-18 NURS), propriul sistem de apărare aeriană – sisteme de artilerie AK-230 de 30 mm și lansatoare MANPADS „Strela”.
Se știe că SDK-137, ca parte a Flotei militare maritime sovietice, a respins cu abilitate în 1973 atacurile inamicului în zona conflictului arabo-israelian și chiar a doborât în apele Port Said un avion de vânătoare-bombardier israelian F-4 Phantom.
Putin și Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2023
Editoriale
Rusia și Belarus creează un „hiperboloid” puternic de distrugere a dronelor NATO
Sub pavilion ucrainean, în 2010, nava redenumită („Kirovograd”) a luat foc în timpul exercițiilor (cu detonarea munițiilor și moartea câtorva membri ai echipajului). Potrivit unei ipoteze, incendiul a fost cauzat de lovitura unei rachete nedirijate de pe un avion de atac Su-25 tot ucrainean.
Ulterior, în 2016, nava a primit un nou nume, în memoria „eroului” care a omorât civili în Donbass și care a fost nimicit cu un an mai devreme lângă Mariupol. Nava ucraineană de debarcare „Iuri Olefirenko” a servit scurt timp și fără glorie.
În vara anului 2022 a fost scoasă din zona de luptă, transferată de la Ochakovo la Odesa din cauza stării „morale și psihologice proaste” a echipajului, care a refuzat să îndeplinească ordinele comandamentului și să patruleze estuarul Niprului.
Paradoxul istoric constă în faptul că luptătorul trupelor speciale sovietice Olefirenko a acționat cu curaj în Afganistan, în componența companiei 459 a Armatei a 40-a, a fost decorat cu Ordinul Steaua Roșie. Apoi absolventul Școlii de Comandă a Forțelor Aeropurtate Reazan și-a făcut serviciul în Ucraina în unitățile forțelor speciale, inclusiv Centrul Naval 73 din Oceakovo. S-a întors în Afganistan în 2007, în componența contingentului lituanian al coaliției internaționale NATO. S-a retras în 2010, dar în vara anului 2014 s-a întors de bună voie în serviciu și a condus batalionul 42 al apărării teritoriale (al naționaliștilor) din regiunea Kirovohrad pentru a-și ucide concetățeni pe atunci în Donbas.
Soarta omului și a corabiei dovedește odată în plus că dușmanii Rusiei nu o duc mult. Acest lucru este valabil și pentru întregul bloc NATO, prin „grija” căruia este sacrificată cu cinism armata (statalitatea) ucraineană.
Nu sunt de invidiat perspectivele Ucrainei, care încă nu renunță la încercările de a se alătura alianței nord-atlantice antirusești.
Publicația SCMP (Hong Kong) notează pe bună dreptate: „Washingtonul, Londra și Bruxellesul îl folosesc pe Zelenski ca instrument pentru un conflict nesfârșit cu Rusia. Ei greșesc, Ucraina nu va putea rezista nici chiar cu ajutorul lor care, de altfel, se va reduce cu fiecare zi. Iar apoi americanii vor părăsi Ucraina, poate că asta se va întâmpla deja în curând. În afară de asistența militară și financiară, Kievul se mai ține acum doar pentru că cetățenii săi, în peste 30 de ani de independență, au fost ”spălați” pe creier de către partenerii occidentali ai Kievului, fiindu-le alimentată ura față de Rusia, dar în esență, ucrainenii au fost prostiți și înșelați în mod profesionist”.
Occidentul pierde războiul economic cu Rusia și va pierde inevitabil războiul proxy din Ucraina.
Flagul Uniunii Europene - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2023
Editoriale
Europa va plăti scump pentru moartea Tratatului CFE
Fostul consilier al șefului Pentagonului, colonelul Douglas McGregor, a declarat într-un interviu acordat canalului Youtube Judging Freedom că autoritățile americane se înșală profund în privința Rusiei, fiind ghidate de „aroganță” și „autoînșelare”.
„Ei cred că au de-a face cu un stat eșuat din anii 1990, care are o economie slabă, o societate în pragul rebeliunii”, a spus el. Aceste convingeri sunt răspândite pe larg și nimic nu este adevărat. Oricine are măcar o jumătate de creier înțelege că Rusia are o economie foarte puternică, Rusia are resurse”.
Potrivit informațiilor Reuters, producția în Federația Rusă crește pentru a 13-a lună consecutiv, iar gradul de ocupare a populației crește în cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani.
Superioritatea militară a SUA și NATO nu există în mod obiectiv. „Coaliția occidentală de luptători și „patrioți” este sortită înfrângerii. Corabia „Ucraina” a NATO se duce la fund.
Fluxul de știri
0