Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Kenyei susține sistemul de plăți pan-african

© Sputnik / Mihai CarausBancomat
Bancomat - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Abonare
Președintele kenyan William Ruto le-a cerut omologilor săi africani să renunțe la utilizarea dolarului american în plățile locale.
BUCUREŞTI,1iun– Sputnik.Ruto a făcut declaraţiile luni la Nairobi, în timp ce a luat cuvântul în Dialogul din Sectorul Privat african cu privire la zona de liber schimb de pe continentul african.
„Cu toții facem eforturi să efectuăm plăți pentru bunuri și servicii dintr-o țară în alta, având în vedere diferenţele de monede. Și, în mijlocul acestor probleme, suntem cu toţii supuși unui mediu [dominat de] dolar”, a spus Ruto, potrivit RT.
Președintele i-a îndemnat pe omologii săi de pe continent să mobilizeze băncile centrale și comerciale pentru a se alătura Sistemului Pan-african de Plăți și Tranzacţii (PAPSS). Lansat în ianuarie 2022, PAPSS este o rețea centralizată de plăți și tranzacţii pentru comerțul intra-african cu bunuri și servicii.
Dr. Tumi BB Senokoane, profesor la Universitatea din Africa de Sud, a declarat pentru RT că dezvoltarea unei monede pentru toată Africa nu este „o sarcină imposibilă”.
„Ideea din spatele dedolarizării... provine din faptul că Africa dorește să se bazeze [pe] propria monedă în achiziționări, în schimbul de bunuri și, de asemenea, în crearea rezervelor pentru continentul Africa. Ideea [este] de a găsi o monedă comună pentru Africa în acest sens, care să fie folosită de băncile centrale din Africa”, a spus Senokane.
Fluxul de știri
0