Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Care este povestea castelului Mimi?

Castel Mimi - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Abonare
Al doilea summit al Comunității Politice Europene se va desfășura lângă Chișinău, în castelul Mimi, construit de ultimul guvernator al Basarabiei din vremea Rusiei imperiale, pe domeniul său viticol.
BUCUREȘTI, 1 iun -Sputnik. Constantin Mimi (1868- 1935) a fost una din personalitățile marcante și complexe ale Rusiei imperiale, Moldovei și României.
Provenit dintr-o familie de albanezi sau aromâni din Balcani, de origine din orașul Ioannina (atunci în Imperiul Otoman, acum în Grecia), Constantin Mimi s-a născut la Chișinău, a făcut studii de drept și de agronomie (fiind pasionat de viticultură).
Va ajunge guvernator al Basarabiei în Rusia imperială, apoi, după revoluția rusă, a fost unul din liderii opoziției față de anexarea Basarabiei la Ucraina și pentru unirea cu România.
În timp ce a ocupat funcții înalte în administrația imperială a Basarabiei, Mimi a investit mult în viticultura moldovenească. Astfel și-a adus aportul în modernizarea viticulturii basarabene prin plantarea unor soiuri europene de viță-de-vie înalt productive și rezistente la îmbolnăviri. Astfel, în 1914, jumătate din vinul produs în Imperiul Rus provenea din Basarabia, unul din merite fiind al lui Constantin Mimi.
Президент Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Internațional
Erdogan a renunțat în ultimul moment să mai meargă la Chișinău
În perioada interbelică, Constantin Mimi a ajuns director al Băncii Naționale a României, ocupându-se însă până la sfârșit de adevărata sa pasiune: viticultura.
Castelul propriu-zis, așa cum îl avem acum, a fost construit în două etape. Primul edificiu a fost construit între 1893 și 1901, fiind unul din primele edificii din beton armat din Basarabia. A doua clădire a fost adăugată în perioada 1940- 1950, de către administrația sovietică, după naționalizarea domeniului.
Stilul este cel al castelurilor franceze, cu o puternică amprentă clasică.
Fluxul de știri
0