Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Asia are o alternativă la sistemul Swift

© Photo : SWIFTЛоготип SWIFT
Логотип SWIFT - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Abonare
Uniunea Asiatică de Decontare (ACU) a decis să lanseze în iunie un nou sistem de mesagerie financiară transfrontalieră, ca alternativă la Swift.
BUCUREŞTI, 1 iun – Sputnik.Uniunea Asiatică de Decontare (ACU), un grup de bănci centrale din nouă state-membre, inclusiv din India, Pakistan și Iran, a decis să lanseze în iunie un nou sistem de mesagerie financiară transfrontalieră, ca alternativă la Swift, potrivit ziarului iranian Kayhan.
Ziarul l-a citat pe guvernatorul-adjunct al Bancii Centrale a Iranului, Mohsen Karimi, care a spus că noul sistem de plată este capabil să înlocuiască complet sistemul Swift și ar putea facilita dedolarizarea la nivel global, potrivit RT.
Se relatează că autoritatea de reglementare a declarat săptămâna trecută că noul sistem financiar va fi utilizat doar de către statele membre ale ACU, dar şi că alte ţări, inclusiv țări sancționate precum Siria, ar putea solicita calitatea de membru. Belarusul și Mauritius au luat, de asemenea, legătura cu Uniunea.
Vorbind la ședința ACU de la Teheran săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Mohammad Reza Farzin, a susținut că renunțarea la dolarul american ar ajuta la protejarea rezervelor valutare ale statelor membre, în timp ce va permite efectuarea eficientă a tranzacțiilor comerciale bilaterale.
A man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM)  - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Internațional
Austriecii cer ca plățile în numerar să fie garantate prin Constituție
Ministrul Economiei din Iran a dezvăluit recent că mai puțin de 10% din comerțul internațional al ţării sancționate de SUA a fost efectuat folosind dolarul, însemnând o scădere de la 30% în urmă cu doi ani.
Rusia a început să-și dezvolte propriul sistem național de plată când SUA au impus prima dată sancțiuni împotriva ţării în 2014.
Anul trecut, când Moscova a fost lovită de sancțiuni suplimentare ca răspuns la operațiunea sa militară din Ucraina, inclusiv prin deconectarea mai multor bănci ruseşti de la Swift, guvernul a început să promoveze sistemul intern ca fiind o alternativă de încredere. Sistemul SPFS din Rusia asigură transferul de mesaje financiare între bănci atât în interiorul, cât și în afara țării. Potrivit Băncii Centrale din Rusia, sistemul are acum 469 de participanți, inclusiv 115 entități străine din 14 ţări.
Fluxul de știri
0