Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Austriecii cer ca plățile în numerar să fie garantate prin Constituție

© AFP 2024 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDA man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM)
A man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM)  - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Abonare
530.000 de austrieci au semnat o petiție prin care cer ca dreptul la plata în numerar să fie consacrat în Constituția Austriei
Bruxelles, 1 iun – Sputnik. „Nicăieri altundeva în lume, viața de zi cu zi fără numerar nu este respinsă atât de clar ca în Austria. Vedem această dorință justificată a populației, care se reflectă în petiția populară „Pentru plată nerestricționată în numerar”, ca o comandă de lucru concretă către Parlament!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Libertății din Austria (FPÖ), Hubert Fuchs, în timpul unei dezbateri parlamentare.
Deși referendumul nu este obligatoriu, într-o țară de 8,9 milioane, faptul că peste jumătate de milion au semnat petiția pentru referendum arată un nivel larg de rezistență împotriva impulsului pentru monedele digitale promovat de băncile centrale din întreaga lume și de instituții precum Forumul Economic Mondial (WEF).
Acesta a fost al 13-lea cel mai popular referendum din istoria țării. Cu toate acestea, Partidul Popular Austriac (ÖVP), de centru-dreapta, despre care s-a spus mult timp că a susține dreptul la numerar, se alătură acum partidelor de stânga din Austria și blochează toate încercările de a adăuga acest drept la Constituția țării.
monete euro - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Uniunea Europeană vrea să plafoneze cumpărăturile cash
Fuchs vede marele sprijin pentru petiție ca pe un mandat clar al Consiliului Național, care este una dintre cele două camere ale parlamentului austriac.
„Inițiatorii și susținătorii acestei petiții nu vor doar cuvinte de mulțumire. Este o cerere concretă adresată Consiliului Național pentru a se asigura că guvernul federal va acționa în cele din urmă. Moțiunea noastră pentru păstrarea numerarului a fost din nou respinsă de ÖVP. Așadar, totul reprezintă doar vorba în vânt, fără acțiune”, a spus Fuchs.
FPÖ este în prezent cel mai popular partid din țară, sondajele indicându-l la aproximativ 27%. Partidul are o viziune sceptică asupra capitalismului nestăpânit al pieței libere și susține că guvernul trebuie să se protejeze împotriva speculatorilor imobiliari și să ofere beneficii generoase în numerar pentru a-i încuraja pe austrieci să aibă mai mulți copii.
Partidul a făcut, de asemenea, din dreptul la plăți în numerar o parte intrinsecă a platformei sale, susținând că acestea asigură libertatea de supraveghere guvernamentală și, de asemenea, îi protejează pe austrieci de băncile și instituțiile de carduri de credit.
„Noi, Partidul Libertății – spre deosebire de toate celelalte partide – milităm deja de ani de zile pentru păstrarea numerarului, precum și pentru ancorarea dreptului la plăți în numerar în constituție. Acest lucru a fost inclus și în programul guvernamental ÖVP-FPÖ (al guvernului precedent), dar, din păcate, nu a mai putut fi implementat. Și mă întreb de ce, dacă toate partidele sunt în favoarea păstrării numerarului, în special Partidul Popular Austriac (ÖVP), nu au depus o moțiune în acest sens astăzi?”, întreabă Fuchs.
„Potrivit situației legale actuale, nu există o obligație reală de a accepta numerar. Prevederile legale relevante trebuie înăsprite în acest caz”, a mai spus el.
Fuchs a mai spus în discursul său că implementarea unui sistem financiar în care există doar monede digitale ar duce la o creștere a spălării banilor și a finanțării sub acoperire a terorismului, deoarece, potrivit lui, monedele digitale și criptomonedele sunt un focar pentru criminalitate.
„Această libertate de alegere trebuie să continue să existe în viitor. Cash este protecția datelor în acțiune. Cash este libertate tipărită. Un alt aspect care nu trebuie să rămână nemenționat este că fără numerar, cum ar trebui să învețe copiii cum să gestioneze banii și, astfel, cum să facă afaceri? Banii la îndemână sunt foarte importanți pentru copii. Nu sunt importanți doar pentru copii, ci și pentru adulți în ceea ce privește propriul control al cheltuielilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al finanțelor și bugetului FPÖ.
Fluxul de știri
0