Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tenismenul sârb Novak Djokovic: „Kosovo este Serbia”

© AFP 2024 / -Косовский спецназ и военная полиция KFOR охраняют вход в муниципальное здание в Звечане
Косовский спецназ и военная полиция KFOR охраняют вход в муниципальное здание в Звечане - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2023
Abonare
Starul sârb al tenisului Novak Djokovic a scris un mesaj în care a proclamat că provincia „Kosovo este inima Serbiei”.
BUCUREŞTI, 30 mai – Sputnik. Starul sârb al tenisului Novak Djokovic a scris un mesaj în care a proclamat că provincia „Kosovo este inima Serbiei”, după victoria înregistrată luni în fața americanului Aleksandar Kovacevic la Openul Francez.
La începutul zilei au izbucnit ciocniri între protestatarii sârbi și trupele NATO în nordul Kosovo.
Imediat după ce l-a învins pe Kovacevic, Djokovic s-a apropiat de o cameră video – unde jucătorii semnează în mod tradițional autografe – și a scris „Kosovo este inima Serbiei. Opriți violența!”, potrivit RT.
Cel mai longeviv numărul unu mondial din istoria ATP și-a extins mesajul într-o conferință de presă de după meci.
„Ca sârb, mă doare enorm ceea ce se întâmplă în Kosovo”, a spus el. „Puţinul pe care l-am putut face a fost acesta, mă simt responsabil ca persoană publică și fiu al unui bărbat care s-a născut în Kosovo. Simt nevoia să îmi manifest sprijinul faţă de întreaga Serbie. Nu știu ce le rezervă viitorul poporului sârb și al Kosovo, dar este foarte necesar să ne arătăm sprijinul”, a adăugat el.
„Sunt împotriva războaielor și a oricărui conflict, am exprimat mereu acest lucru în public”, a continuat el. „Kosovo este vatra noastră, cetatea noastră, cea mai mare bătălie a avut loc acolo, cele mai importante mănăstiri sunt situate acolo”.
Din punct de vedere istoric, o provincie a Serbiei, populația sârbă din Kosovo a scăzut din cauza expulzărilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și după ce NATO a purtat un război aerian împotriva Serbiei în 1999, în numele teroriștilor albanezi. Peste 150 de biserici, cimitire și mănăstiri ortodoxe sârbe au fost distruse de separatiștii albanezi între 1999 și 2004, iar Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008, susținută de SUA și de majoritatea aliaților săi NATO.
Sârbii rămân cea mai numeroasă etnie din unele zone din nordul Kosovo, iar violența a izbucnit luni în una dintre aceste localităţi: orașul Zvecan. Trupele NATO au folosit gaze lacrimogene, grenade paralizante și presupuse gloanțe de cauciuc împotriva demonstranților sârbi care protestau împotriva instalării unui primar de etnie albaneză după alegerile pe care le-au boicotat.
Aproximativ 50 de protestatari și 25 de trupe NATO au fost răniți în ciocniri corp la corp, oficialii occidentali acuzându-i pe sârbi pentru instigarea la violență, iar sârbii acuzând forțele NATO. După conflict, președintele sârb Aleksandar Vucic l-a acuzat pe premierul albanez al Kosovo, Albin Kurti, că încearcă să „provoce un conflict major între sârbi și NATO” și a avertizat că Serbia „nu va permite un pogrom sau uciderea poporului său”.
Fluxul de știri
0