Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lavrov a comparat situația din jurul Kosovo cu o mare explozie

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2023
Serghei Lavrov
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Lavrov a declarat că, din cauza situației din Kosovo, în centrul Europei este pe cale să se producă o mare explozie
CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Situația din jurul ultimei acutizări a conflictului între Serbia și autoproclamatul Kosovo este în stare să provoace un nou conflict în centrul Europei, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.
"Este pe cale să se producă o mare explozie în centrul Europei. În locul în care, în 1999, NATO a înfăptuit o agresiune împotriva Iugoslaviei, încălcând orice principii imaginabile din cadrul Actului final de la Helsinki și documentele OSCE. Situația este alarmantă, dar Occidentul a adoptat cursul spre supunerea totală a tuturor celor care își exprimă în vreun fel propria opinie”, este citat Lavrov de RIA Novosti.
Ministrul a adăugat că ceea ce se întâmplă în lume are un caracter geopolitic, iar situația are nevoie de o soluție geopolitică în măsură să asigure securitatea statelor europene și care ar însemna „că niciun bloc, inclusiv NATO, nu are dreptul să pretindă la dominație în această parte a globul”.
Ministrul Apărării al Serbiei, Milos Vucevic, a declarat în ajun că tensiunea în Kosovo a atins un nivel maxim şi ar putea degenera într-un conflict armat.
Kosovo Serb caring Serbian flag during the protest against recognition of Kosovo as an independent state, in the northern Serb-dominated part of the ethnically divided town of Mitrovica, Kosovo, Monday, April 22, 2013 - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2023
Internațional
Discuţii între Serbia şi Kosovo
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a dispus vineri ca armata sârbă să fie în stare de maximă pregătire pentru luptă în legătură cu situaţia din Kosovo şi Metohia, din cauza măsurilor unilaterale ale Priștinei. De asemenea, șeful statului a cerut ca NATO să „oprească de urgență violența împotriva sârbilor” din Kosovo și Metohia.
În legătură cu escaladarea tensiunii, unitățile armatei sârbe sunt în continuare pe poziții în apropierea de granița administrativă a Provinciei Autonome Kosovo și Metohia.
Fluxul de știri
0