Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia și Iranul intensifică utilizarea monedelor naţionale în comerț

© AFP 2024 / ATTA KENARERial iranian
Rial iranian - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2023
Rial iranian
Abonare
Rusia și Iranul şi-au consoludat legăturile comerciale, ambele fiind vizate de sancțiunile occidentale.
BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik. Rusia și Iranul au ajuns la un acord pentru a intensifica utilizarea monedelor lor naționale în tranzacţii, pe măsură ce tendinţa către dedolarizare câștigă avânt în relațiile economice bilaterale, a informat miercuri presa iraniană.
Preşedinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avut o întrevedere cu omologul său iranian, Mohammad Reza Farzin, în cadrul vizitei sale la Teheran, unde are loc summitul Uniunii Asiatice pentru Compensare (ACU), potrivit RT.
„Am avut o întâlnire productivă cu colega mea din Rusia Elvira Nabiullina”, a scris Farzin pe Twitter după întâlnire, adăugând: „Am susținut un consens serios cu privire la dezvoltarea relațiilor valutare între țările [noastre], în baza căruia am pregătit o foaie de parcurs. O parte a acestui plan operațional constă în utilizarea monedelor naționale în relațiile bilaterale și consolidarea sistemului de tranzacţii bilaterale.”
Potrivit Băncii Centrale a Iranului, Nabiullina a subliniat necesitatea stimulării cooperării dintre sectoarele bancar și monetar din Iran și Rusia.
Săptămâna trecută, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, VTB, a deschis o sucursală în Iran, devenind prima bancă rusă care oferă servicii în Republica Islamică.
Întâlnirea dintre bancherii centrali vine în urma vizitei recente a viceprim-ministrului rus Alexander Novak în Republica Islamică, în timpul căreia acesta a declarat presei iraniene că aproximativ 80% dintre tranzacțiile dintre Rusia și Iran sunt efectuate în prezent în monede naționale.
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Politică
În Iran se deschide prima bancă rusească
Recent, ministrul adjunct al Turismului din Iran, Ali Asghar Shalbafyan, a anunțat, în cadrul Rusia-Lumea islamică: KazanForum, că Moscova și Teheranul au încheiat toate acordurile preliminare pentru utilizarea cardului de plată rusesc Mir, o alternativă la Western Visa și Mastercard.
Moscova și Teheranul și-au consolidat legăturile în fața sancțiunilor economice occidentale. În 2022, valoarea bunurilor și serviciilor schimbate între Rusia și Iran a crescut cu 15% și a ajuns la 4,6 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.
Ambele țări au cunoscut o creștere în multe domenii de cooperare, inclusiv în turism, numărul rușilor care au intrat în Iran a crescut aproape de patru ori în primul trimestru al anului 2023 față de 2019, potrivit datelor vamale.
Fluxul de știri
0