Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia semnează un acord cu Belarusul privind armele nucleare

© BelTA / Accesați arhiva multimediaSerghei Șoigu și omologul său din Belarus, Viktor Khrenin
Serghei Șoigu și omologul său din Belarus, Viktor Khrenin - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2023
Serghei Șoigu și omologul său din Belarus, Viktor Khrenin
Abonare
Moscova și Minskul au încheiat un acord privind desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus.
BUCUREŞTI, 25 mai – Sputnik. Explicând necesitatea acestei măsuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a menționat o creștere recentă a numărului de manevre NATO care implică arme de distrugere în masă.
Șoigu și omologul său din Belarus, Viktor Khrenin, au semnat joi documentele care stipulează condițiile de desfășurare și depozitare a armelor rusești, relatează RT.
Ministrul rus a subliniat că acordul a venit ca răspuns la „intensificarea acută a amenințărilor și activităților misiunilor nucleare comune ale NATO”. El a menționat că acordul implică „arme nucleare nonstrategice” și este în conformitate cu „toate obligațiile legale internaționale în vigoare în prezent”.
„Rusia nu predă arme nucleare Republicii Belarus; controlul asupra acestora și decizia de a le folosi rămân de partea rusă”, a adăugat Şoigu.
Moscova a furnizat Minskului rachete Iskander-M cu capacitate nucleară și a ajutat Belarusul să-și modifice unele dintre avioanele de luptă, astfel încât să poată transporta arme nucleare, a dezvăluit ministrul rus.
Șoigu a mai declarat că ar putea fi luate „măsuri suplimentare” pentru a asigura „securitatea statului Uniunii [între Rusia și Belarus]”.
Khrenin a subliniat că acordul dintre cei doi aliați „va fi un răspuns eficient la politicile agresive ale țărilor care ne sunt ostile”. El și-a exprimat speranța că desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus va determina puterile occidentale să își revizuiască activitățile în regiune.
Интервью с заместителем главы МИД РФ Сергеем Рябковым, Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2023
Rusia
MAE rus a comentat retragerea Rusiei din Tratatul CFE
Ministrul belarus a salutat acordul ca fiind o dovadă suplimentară a importanței „strategice” a relațiilor dintre Moscova și Minsk.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pentru prima dată la sfârșitul lunii martie, că Moscova va desfășura arme nucleare în Belarus la cererea Minskului. El s-a referit la practica Americii de a-și staționa propriile arme nucleare în țările aliate.
SUA și NATO s-au grăbit să critice decizia Rusiei, susținând că este „periculoasă și iresponsabilă”.
Fluxul de știri
0