Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele iranian: afirmaţiile SUA că promovează democrația sunt „false”

© AP Photo / Office of the Iranian PresidencyEbrahim Raisi
Ebrahim Raisi - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2023
Ebrahim Raisi
Abonare
Criticile aspre ale liderului iranian față de guvernul SUA au fost făcute în timpul unui discurs susținut în Jakarta, unde a mers pentru a semna o serie de acorduri menite să stimuleze relațiile comerciale dintre Teheran și Indonezia.
BUCUREŞTI, 25 mai – Sputnik. Afirmaţiile guvernului american potrivit cărora urmărește promovarea democrației în lume sunt pur și simplu „false”, a declarat marți președintele iranian Ebrahim Raisi.
„Statele Unite și [unele] țări occidentale nu sunt interesate de democrație, ci de dominație și de jefuirea bogăţiilor altor țări”, a spus Raisi în timpul unei vizite oficiale în Indonezia, potrivit presei iraniene, relatează Sputnik Internaţional.
„Odată cu creșterea puterilor emergente, epoca dominației americane s-a încheiat, a spus preşedintele Iranului”, a rezumat presa.
Raisi a subliniat că, dacă puterile occidentale ar fi cu adevărat interesate de democrație și autodeterminare, ar garanta palestinienilor dreptul de a-și alege propriul destin.
„Lăsaţi-i pe yemeniţi și afgani să-şi decidă singuri calea”, a subliniat acesta, întrebând: „De ce vă amestecaţi în treburile lor?”
Declarațiile, în timpul unui discurs în care recomanda unitatea în rândul musulmanilor, discurs susţinut la un centru islamic din Jakarta, au fost făcute în timp ce Raisi se află în prima sa călătorie oficială în Indonezia, pentru a consolida relațiile bilaterale.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2023
Rusia
Rusia trimite primul transport de combustibil în Iran pe calea ferată
În timpul unei întâlniri cu președintele Camerei Reprezentanţilor din Indonezia, Puan Maharani, Raisi a declarat că „extinderea legăturilor dintre Republica Islamică și Indonezia este un lucru promiţător pentru progresul celor două ţări, precum şi pentru regiunea și comunitatea musulmană mai largă”, a raportat presa de stat.
„În ciuda amenințărilor și sancțiunilor nedrepte, Republica Islamică Iran a înregistrat progrese semnificative și a creat oportunități pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale”, a declarat Raisi.
Marți, președinții și oficialii de rang înalt ai celor două țări s-au întâlnit pentru a semna 11 acorduri de cooperare.
Acordurile se referă la „comerțul preferențial, renunțările la viză, schimburile culturale, cooperarea privind supravegherea producției de produse farmaceutice, colaborarea în domeniile științific, tehnologic și în sectoarele inovatoare și cooperarea bilaterală în sectoarele petrolului și gazelor”, a menţionat presa locală.
Fluxul de știri
0