Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia trimite primul transport de combustibil în Iran pe calea ferată

© AP Photo / Ronald ZakThe Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2023
Abonare
Moscova și Teheranul au semnat anul trecut un acord pentru livrări de energie, în valoare de 40 de miliarde de dolari.
BUCUREŞTI, 13 apr – Sputnik. Rusia a trimis primul transport de combustibil către Iran pe calea ferată, în contextul în care cele două țări sancționate îşi extind rapid cooperarea energetică și comercială pe fondul restricțiilor occidentale, a raportat Reuters marți, citând trei surse din industrie și date de export.
În toamna trecută, viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak a anunțat că Moscova și Teheranul au încheiat un acord major în domeniul energiei în valoare de 40 de miliarde de dolari și au convenit schimburi de livrări de petrol și gaze naturale. De atunci, cele două țări pregătesc rutele și condiţiile tehnice pentru acord.
Livrările reale au început anul acesta, când Rusia a exportat aproximativ 30.000 de tone de benzină și motorină în Iran în februarie și martie, potrivit surselor și datelor de urmărire.
Agenţia de presă menţionează că toate transporturile de combustibil au fost expediate din Rusia prin Kazahstan și Turkmenistan, pe calea ferată. Unele volume de benzină au fost transportate ulterior cu camionul din Iran în țările vecine, inclusiv în Irak.
Rusia a exportat anterior volume mici de combustibili în țara din Orientul Mijlociu prin Marea Caspică. Însă acum Moscova este interesată să extindă livrările feroviare către Teheran, întrucât transporturile de motorină și benzină pe mare sunt supuse unor taxe mari și unor plafoane de preț impuse de Occident.
Iranul este o țară producătoare de petrol, cu depozite mari și rafinării proprii. Cu toate acestea, cererea a depășit recent producția internă de combustibil, în special în provinciile sale de nord, a declarat pentru agenţie un comerciant pe piața produselor petroliere din Asia Centrală.
„Ne așteptăm ca livrările de combustibil către Iran să crească anul acesta, dar constatăm deja mai multe probleme legate de logistică din cauza congestiei feroviare. Acest lucru poate împiedica intensificarea exporturilor”, a declarat una dintre sursele familiarizate cu livrările către Iran, potrivit RT.
Deoarece legăturile feroviare slabe ar putea fi un obstacol în dezvoltarea viitoare, cele două țări au în vedere și proiecte de infrastructură pentru a contribui la stimularea cooperării economice.
În prezent, principala rută pentru transportul de marfă din Rusia în Iran trece prin Azerbaidjan. Aceasta face parte din așa-numitul Coridor internațional de transport nord-sud, un sistem de tranzit de 7.200 de kilometri, care conectează rute navale, feroviare și drumuri pentru transportul mărfii între India, Iran, Azerbaidjan, Asia Centrală, Rusia și restul Europei.
Deși coridorul există din vremurile sovietice, dezvoltarea acestuia este luată tot mai mult în considerare, deoarece sancțiunile occidentale au obligat Rusia să-și reorienteze rutele comerciale către Asia și Orientul Mijlociu.
Fluxul de știri
0