Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Trilaterala România-Spania-Polonia, lansată de miniștrii de Externe ai țărilor membre

© Photo : MAELansarea Trilateralei România-Spania-Polonia de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu împreună cu miniștrii afacerilor externe ai Republicii Polone și ai Regatului Spaniei
Lansarea Trilateralei România-Spania-Polonia de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu împreună cu miniștrii afacerilor externe ai Republicii Polone și ai Regatului Spaniei - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Lansarea Trilateralei România-Spania-Polonia de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu împreună cu miniștrii afacerilor externe ai Republicii Polone și ai Regatului Spaniei
Abonare
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 23 mai 2023, la Valencia, la lansarea formatului Trilateralei România-Polonia-Spania, ,,Valencia Trio”.
BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Reuniunea de la Valencia a fost găzduită de ministrul afacerilor externe, afacerilor europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, Polonia fiind reprezentată de ministrul afacerilor externe, Zbigniew Rau.
Ministrul român Bogdan Aurescu a salutat, în discuțiile trilaterale, excelentele relații bilaterale ale României cu Spania și Polonia, marcate de contacte politico-diplomatice la toate nivelurile între cele trei țări, în cadrul unor parteneriate strategice dinamice și cuprinzătoare, dar și ca o manifestare a cooperării apropiate între cele trei țări la nivelul UE și NATO.
La propunerea ministrului Bogdan Aurescu, cei trei miniștri au decis ca reuniunile Trilateralei să aibă loc anual, la nivel ministerial, România lansând invitația de a găzdui următoarea reuniune, invitație acceptată cu plăcere de omologii spaniol și polonez. Totodată, cei trei șefi ai diplomațiilor au semnat Declarația Comună de la Valencia între Republica Polonă, România și Regatul Spaniei.
Reuniunea inaugurală a Trilateralei a prilejuit discuții cuprinzătoare ale miniștrilor de externe, atât în planul relațiilor dintre cele trei state, precum și pe teme relevante de pe agenda UE, alături de subiecte de actualitate ale agendei NATO și de securitate la nivel euroatlantic, transmite Ministerul român de Externe.
Митинг М. Санду Европейская Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Politică
Moldovenii sunt împotriva unirii cu România și împotriva NATO
Astfel, în domeniul afacerilor europene, Aurescu a abordat subiectul aderării României la spațiul Schengen, șefii diplomațiilor spaniolă și polonă reconfirmând sprijinul activ și constant acordat României în atingerea acestui obiectiv, precum și angajamentul de implicare pe mai departe în identificarea unei soluții constructive la nivel european. Ministrul spaniol de externe a subliniat că aderarea României la Schengen va figura printre prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE.
Aurescu a agreat, împreună cu omologii săi, consolidarea cooperării și a coordonării în domenii de interes la nivelul UE, cu accent pe prioritățile viitoarei Președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene, în cel de-al doilea semestru al anului 2023.
Totodată, cu ocazia discuțiilor de la Valencia, cei trei miniștri au reconfirmat nivelul cooperării celor trei state în cadrul NATO.
În perioada 11-12 iulie 2023, va avea loc Summitul NATO de la Vilnius.
Fluxul de știri
0