Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Discuții între miniștrii de Externe al Ungariei și Moldovei

© Sputnik / OsmatescoПресс-конференция главы МИДЕИ Молдовы Николае Попеску и министра иностранных дел Венгрии Петера Сийярто
Пресс-конференция главы МИДЕИ Молдовы Николае Попеску и министра иностранных дел Венгрии Петера Сийярто - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Abonare
La Chișinău a avut loc miercuri întânirea și conferința de presă susținută de ministrul afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova, Nicu Popescu, și ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó
BUCUREŞTI, 24 mai - Sputnik. Ministrul de Externe Nicu Popescu a apreciat în timpul conferinței de presă că Ungaria a fost întotdeauna un partener care a sprijinit Republica Moldova. ”Coperarea dintre țările noastre este una constructivă, am avansat în relațiile bilaterale. Am discutat despre aspirațiile și procesul de aderare, despre cooperarea economică și dialogul politic dintre țările noastre. Am discutat despre implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru aderarea la UE. Miza noastră este de primi o invitație pînă la sfârșitul acestui an”, a declarat, printre altele, ministrul Nicu Popescu.
Péter Szijjàrtó a arătat la rândul său că cel mai important lucru este susținerea din partea Ungariei a eforturilor de aderare a Moldovei la UE.
”Noi ca stat membru considerăm că cel mai important este Parteneriatul Estic, importanța geopolitică a acestuia este și mai mare în contextul actual… Considerăm că parteneritele externe fortifică UE, motiv pentru care încurajăm statele membre să fortificăm parteneriatele externe, să exindem UE cât mai repede și să aducem strâns laolaltă parteneriatul estic”, a declarat oficialul maghiar aflat la Chișinău.
El a spus că de aceea Ungaria a acordat tot sprijinul Moldovei pentru a avea success în intenția sa de aderare și că pe viitor Ungaria va asigura tot sprijinul posibil pentru ca intențiile de aderare să fie reușite.
O bază bună în colaborarea dintre cele două state este schimbul commercial de 200 milioane de euro anul trecut, a adugat ministrul maghiar. El a menționat banca maghiară OTP care este una din cele mai mari bănci din Moldova și compania Richter care are o prezență importantă în Moldova.
Compania din electricitate din Ungaria a putut să ofere un sprijin Moldovei ca rețeaua eletrică din Moldova să funcționeze în sistemul european, a mai arătat ministrul, care a subliniat că pentru Ungaria este important ca Wizz Air sa fie prezentă în mai multe puncte din lume.
”Ne pare rău că și-a suspendat activitatea în Moldova, dar ne-am dori să se întoarcă și sperăm că guvernul poate regăsi garanțiile necesare pentru funcționarea Wizz Air, pentru că activitatea era una profitabilă și asigura o legătură directă între Budapesta și Chișinău. Vrem să se întoarcă cât mai repede”, a insistat oficialul maghiar.
Apoi, ministrul a arătat că Ungaria susține și inspiră procesul din Bruxelles care va duce la vigoare la intrarea în vigoare a tarifelor de roaming. Ca membru NATO, Ungaria a plătit pentru fondul NATO din care s-a plătit pentru Afghanistan, însă sumele deja plătite și necheltuite nu vor fi returnate, ci vor fi folosite altfel, iar părerea Ungariei este că sumele neutilizate în Afghanistan, de 300 000 de dolari, să fie trimise Republicii Moldova pentru investițiile necesare în siguranța din Moldova.
Fluxul de știri
0