România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Atenție: cerealele din Ucraina nu sunt controlate în privința siguranței

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Anunț oficial al statului român: ”Cerealele din Ucraina care tranzitează teritoriul României nu se supun controalelor oficiale privind siguranța alimentelor”
BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. ANSVSA a răspuns la o solicitare a DCNews cu o frază șocantă: ”Cerealele din Ucraina care tranzitează teritoriul României nu se supun controalelor oficiale privind siguranța alimentelor”.
Dar există deja indicii că cerealele intrate pentru tranzit nu mai ajung la destinație, ci în consumul populației, astfel că s-au dat asigurări că acestea vor fi verificate la graniță.
Conform răspunsului ANSVSA, cerealele ar trebui verificate de Autoritatea Vamală: ”tranzitul cerealelor din Ucraina se realizează sub supraveghere vamală”.
Ministerul Agriculturii a transmis o adresă la 24 aprilie către ANSVSA pentru a implementa un plan ”privind tranzitul mijloacelor de transport provenind din Ucraina”. A fost format un colectiv tehnic care a stabilit un plan de măsuri în acest sens, conform sursei citate.
Printr-o notă elaborată în 6 martie 2023, ANSVSA a transmis celor 42 de Direcții Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor că precizările privind ”intensificarea controalelor oficiale la transporturile de produse alimentară și hrană pentru animale provenite din zonele situate la granița de nord și nord-est a României, afectate de conflictul din Ucraina”.
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Coronavirus
Cerealele de slabă calitate din Ucraina rămân în România
Marius Micu, vicepreședinte al COPA și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat pe această temă că ”situația în care se află fermierii români este foarte dificilă și nemaiîntâlnită până acum. România asigură aproximativ 60% din ceea ce înseamnă tranzitul produselor agricole ucrainene, asta însemnând că celelalte state care au primit compensații pentru impactul negativ pe care l-au avut în urma asigurării acestor rute de tranzit, și anume Polonia și Bulgaria, la comun, asigură aproximativ 40%”.
Vorbind despre situația de tranzit, el a adăugat că aceste rute de tranzit trebuiau să înceapă în România din punctul A, respectiv o vamă care asigură granița cu țara noastră, și să se încheie în punctul B, respectiv Portul Constanța în cea mai mare parte.
”Ce s-a întâmplat a fost că producțiile n-au ajuns la destinație, în ceea ce reprezintă tranzitul, adică n-au ajuns să plece spre export. De aici au apărut problemele pentru fermierii români, a apărut dezechilibrul în ceea ce privește prețul. Aceste producții nu s-au supus verificărilor din punct de vedere al siguranței alimentare, pentru că doar trebuiau să treacă prin România. Prin urmare, nu au fost supuse controalelor”, a spus specialistul.
Fluxul de știri
0