Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Republica Moldova se aliniază inițiativelor internaționale de protejare a albinelor

© Sputnik / Mihai CarausAlbine
Albine - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2023
Abonare
Actualmente, în țara noastră sunt înregistrate peste 260 de familii de albine, îngrijite de circa 7 mii de apicultori.
CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. În ajunul Zile Mondiale a Albinei, celebrată anual în data de 20 mai, autoritățile naționale, partenerii internaționali și apicultorii au discutat despre viitorul albinelor, măsurile de protecție a acestora și necesitățile sectorului, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
În acest scop a fost semnat un Memorandum de Înțelegere privind dezvoltarea soluției digitale de protejare a albinelor BeeProtect, care a devenit un instrument de comunicare obligatoriu pentru apicultori și agricultori, reducând riscurile de intoxicare a albinelor cu produse fitosanitare.
„Albinele sunt cele care ne demonstrează că doar având o organizare structurată și o predispoziție de a lucra prin cooperare, pot fi atinse performanțe. Oamenii încă nu au învățat acest lucru. Cu prilejul Zilei Mondiale a Albinelor, vin cu îndemnul să avem grijă de albine, întrucât acestea sunt garantul unor recolte bogate. În acest scop a fost creată platforma BeeProtect și ne dorim ca în perioada următoare să ne bucurăm împreună de rezultate pozitive”, a spus Iurie Scripnic, secretar de stat al MAIA.
Sistemul BeeProtect.md este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor privind stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor prelucrate.
Conform datelor oficiale, actualmente, în țara noastră sunt înregistrate peste 260 de familii de albine, îngrijite de circa 7 mii de apicultori. Albinele sunt principalii polenizatori pentru culturile agricole, dar și pentru flora spontană, cu un rol important în biodiversitate. Experții confirmă că polenizarea culturilor agricole poate spori recoltele cu până la 40 la sută.
Tone de miere ajung pe piața externă – Iată cu ce preț se vinde - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Podcasturi
Tone de miere ajung pe piața externă – Iată cu ce preț se vinde
Fluxul de știri
0