Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Tone de miere ajung pe piața externă – Iată cu ce preț se vinde

Abonare
Mierea naturală care se produce în Republica Moldova nu este doar pe placul străinilor, ci și moldovenii au început să aprecieze la justa valoarea acest produs.
Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a declarat în studioul Sputnik Moldova că, în ultimul timp, mierea produsă în Republica Moldova este cumpărată mai mult decât altă dată aici, în țară. Cu toate acestea, produsul ajunge și pe piețele din alte state.
”Mierea polifloră se vinde la preț angro de la 40 de lei. Mierea de salcâm a ajuns și la 120 de lei la preț angro. Consumul mierii pe piața locală s-a mărit. Sperăm că și oamenii au înțeles că este foarte benefic să consumi un produs local de acest gen”, declară Ion Maxim.
Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova menționează că mierea moldovenească a ajuns și pe piața din Statele Unite ale Americii. O mare parte ajunge însă și pe piața Uniunii Europene, spune Ion Maxim.
”Exportăm prioritar în Europa. Am ajuns și pe alte continente – SUA, Japonia, Canada ș.a. Mierea ajunge și în România, iar de acolo i-a calea reexportului. Noi exportăm în butoaie, atunci însă când vom avea posibilitatea de ambalare și vom putea exporta mierea în borcane, prețul va crește”, mai spune Maxim.
Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, anul acesta au fost exportate în jur 3300 de tone de miere.
Pentru comparație, în 2020, apicultorii noștri au dus peste hotare 3385 de tone, iar în 2017 au fost exportate 5000 de tone de miere.
Fluxul de știri
0