Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China explică de ce Ucraina nu trebuie să se alăture NATO

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaMilitar la exerciții comune Ucraina - NATO
Militar la exerciții comune Ucraina - NATO - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2023
Abonare
Beijingul a argumentat că intrarea Ucrainei în NATO nu ar duce la o „arhitectură de securitate durabilă”.
BUCUREŞTI, 20 mai – Sputnik. China a adus argumente împotriva primirii Ucrainei în NATO, spunând că acest lucru nu va îmbunătăți securitatea în regiunea europeană, după ce diplomatul veteran din SUA Henry Kissinger a declarat că apartenența ţării la organizaţie ar servi interesele atât ale Kievului, cât și ale Moscovei.
Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă joi, cu privire la comentariile lui Kissinger, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Wang Wenbin, a afirmat că apartenența Ucrainei la NATO nu va face decât să alimenteze tensiunile.
„Ucraina nu trebuie să devină frontiera într-o confruntare majoră între puteri”, a spus acesta, adăugând că „faptul de a consolida sau chiar a extinde grupurile militare nu este o modalitate viabilă de a asigura securitatea unei regiuni. Securitatea unei țări nu trebuie obținută prin punerea în pericol a securității altor țări”, a subliniat Wenbin, citat de RT.
Într-un interviu https://archive.is/S9QM1 acordat The Economist publicat miercuri, Kissinger a spus că puterile europene urmează o strategie „extrem de periculoasă” prin faptul că menţin Kievul în afara blocului militar condus de SUA, insistând că Ucraina nu trebuie să devină „un stat solitar doar căutând să se apere pe sine”. El a susținut că apartenența la NATO va fi în avantajul nu doar al Ucrainei, ci și al Rusiei.
„Dacă aș vorbi cu [președintele rus Vladimir] Putin, i-aș spune că și el ar avea mai multă siguranţă cu Ucraina în NATO”, a adăugat politicianul de 99 de ani, spunând că măsura ar împiedica Kievul să ia „decizii naționale pripite privind revendicări teritoriale”.
Purtătorul de cuvânt chinez a adăugat că o „arhitectură europeană de securitate durabilă” nu poate fi creată decât prin dialog. În timpul unei vizite în Ucraina săptămâna aceasta, trimisul special chinez Li Hui s-a întâlnit cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba și cu alți înalți oficiali pentru a discuta viziunea Beijingului cu privire la o soluționare diplomatică a conflictului.
Beijingul a dezvăluit în februarie un plan de pace în 12 puncte, în care a cerut atât Moscovei, cât și Kievului să reia negocierile directe. Ulterior, președintele Putin a declarat că planul chinez este „în acord” cu poziția Rusiei și speră că propunerea ar putea servi drept bază pentru o viitoare soluționare politică.
Puterile occidentale au respins însă planul în 12 puncte, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, spunând că este irealizabil, în timp ce consilierul principal al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski a susținut că planul favorizează puternic Rusia.
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Editoriale
Zelenski a cerut pace - fără Rusia
Fluxul de știri
0