Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cunoscut investitor: Dominanța dolarului se apropie de sfârșit

© Sputnik / Mihai CarausDolari
Dolari - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Abonare
Dolarul american își pierde poziția dominantă la nivel mondial, Washingtonul devenind cel mai mare debitor din lume, a declarat miercuri renumitul investitor Jim Rogers pentru Sputnik.
CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik, Doina Crainic. Cofondatorul Fondului Quantum, Jim Rogers, a remarcat că tot mai multe țări devin reticente în privința dolarului american, deoarece dependența puternică de utilizarea acestuia poate duce la multiple probleme.
Potrivit investitorului, o monedă internațională ar trebui să aibă un statut total neutru, iar lipsa de neutralitate arătată de Casa Albă, precum şi îngrijorările tot mai mari cu privire la solvabilitatea SUA, au lipsit dolarul de această calitate.
„Mulți oameni încep să spună: stați puțin, nu ştim dacă vrem să folosim acești bani, pentru că vor avea o problemă într-o zi. De asemenea, o monedă internațională ar trebui să fie complet neutră. Oricine o poate folosi pentru orice doreşte. Dar acum Washingtonul schimbă regulile. Și, dacă se supără pe tine, te blochează”, a spus Rogers, citat de RT.
Rogers a explicat că un număr tot mai mare de țări caută acum o alternativă la dolar, adăugând că yuanul chinezesc ar putea înlocui moneda americană, ca fiind mijlocul cel mai comun de efectuare a tranzacţiilor internaționale.
În ultimii ani, Rusia şi-a intensificat legăturile economice cu China, adoptând yuanul în comerțul internațional. La începutul lunii aprilie, moneda chinezească a înlocuit dolarul ca valuta străină cea mai tranzacționată în Rusia. Mai mult, yuanul continuă să pătrundă pe o serie de alte piețe din întreaga lume.
„Se va intampla. Mereu s-a întâmplat. Iar vremea Americii se apropie de sfârșit. De data aceasta, dolarul american se apropie de sfârșit. Nici o monedă nu s-a aflat în top pentru mai mult de 150 de ani. Nimeni nu a fost întotdeauna în top, așa că s-a întâmplat întotdeauna”, a conchis Rogers.
Biserică, răstignire - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Societate
Bisericile românești din Cernăuți, interzise și confiscate
Fluxul de știri
0