Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Să rămână poeziile noastre”: a fost prezentată culegerea „Poezia verii rusești”

© Sputnik / Yuriy Kaver / Accesați arhiva multimediaLiteratură, carte
Literatură, carte - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Abonare
În cartea editată de canalul de televiziune RT au fost incluse poemele și poeziile a 25 de autori, la care aceștia au lucrat din 2014.
CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik, Mihail Vorobiov. Marți, 16 mai, la Centrul internațional de presă multimedia al grupului media ”Rossiia Segodnia” a avut loc prezentarea cărții ”Poezia verii rusești”.
„Poeziile care sunt în această culegere au însoțit evenimentele care au loc și au avut loc în Crimeea, în Donbas, în Ucraina. Ele transmit în egală măsură durere, speranță, slăbiciune și putere”, a spus Anna Belkina, redactor-șef adjunct al canalului de televiziune RT.
Ea a explicat că jurnaliştii știau demult despre lucrările poeţilor care scriau despre război, dar în general, în țară erau puţini care le citeau scrierile. De aceea a apărut ideea de a aduce creația lor la cunoștința publicului larg.
„Noi sperăm că această colecție de poezie va deveni parte a moștenirii culturale rusești a timpurilor noastre, așa cum au devenit odată poeziile și cântecele despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, pe care noi toți le știm pe de rost”, a menționat Belkina.
Cartea este deja disponibilă în marile librării din Moscova, Sankt Petersburg, Kazan, Rostov-pe-Don, Samara, Novosibirsk, Ekaterinburg, Almatî și se va răspândi în continuare în toată Rusia. Ea poate fi achiziționat în rețelele de carte „Citai Gorod”, „Bukvoed”, „Labirint”, „Garda tânără”, „Casa cărții din Moscova”, „Casa de comerț Moscova”, „Amital” și altele, precum și pe platformele online OZON, Wildberries, „Labirint” și „Yandex”.
În afară de aceasta, din 16 mai și pe tot parcursul lunii, toți doritorii vor putea descărca gratuit culegerea pe platforma ”Litres”.
„Pentru noi este foarte interesați să vedem cum va fi primită de cititori noua poezie de război. Și sperăm foarte mult că împreună vom crea și consolida această cerere”, a spus directorul Departamentului pentru comunicații strategice al grupului de edituri ”Eksmo-AST”, Ekaterina Kojanova.
Potrivit lui Kojanova, pe 18 mai este planificată prezentarea culegerii la cel de al XVIII-lea Salon Internațional de Carte de la Sankt Petersburg, pe 3 iunie - la Festivalul de carte ”Piața Roșie”, precum și la Târgul Internațional de Carte de la Moscova, care are loc în mod tradițional la sfârșitul lunii august. Vor avea loc și prezentări ale cărții în librării.
O parte din banii încasați din vânzarea cărții vor merge către proiectul ”Copiii războiului”, pe care RT îl derulează deja de aproape trei ani. În cadrul acestuia, copiii care au avut de suferit sunt ajutați în privința tratamentului și reabilitării.
Unul dintre autorii culegerii, Dmitri Artis, a atras atenția asupra faptului că soldatul rus, întors cu spatele, care este înfățișat pe coperta cărții, are un prototip în realitate.
„În această imagine este un bărbat căruia i s-a fost acordat titlul de Erou al Rusiei prin decret prezidențial. Adică, aceasta este o persoană reală, vie. Este acel tânăr care s-a ridicat în apărarea copiilor, care ne protejează, pentru ca noi aici să avem flori care cresc în ronduri, să avem cărți”, a subliniat el.
În opinia lui Artis, am trăit foarte mult timp într-o estetică a trădării, când aceasta era înălțată în cadrul unui anumit cult.
„Și deodată cititorul nostru a spus: „Ajunge! Nu mai putem suporta asta! Avem nevoie de acel ideal al cuvântului rusesc normal care poartă în sine noblețe, puritate, lumină și protecție!”, a menționat el.
Poeta Maria Vatutina a calificat culegerea drept un eveniment literar istoric.
„Noi ne întâlnim cu oamenii în unitățile militare, în spitale. Băieții merg în prima linie, ne întâlnim cu participanții la acțiunile de luptă care s-au întors. De aceea noi știm adevărul. Noi am dori cu toții ca din perioada operațiunii militare speciale să rămână poeziile noastre, dar nu acelea”.
Constantin Moscovici - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2020
Societate
Impresionant: Constantin Moscovici recită o poezie alături de artiști din alte țări
Fluxul de știri
0