Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a dat cu părerea despre situația din Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalMascații și ofițerii CNA la Comrat
Mascații și ofițerii CNA la Comrat - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Mascații și ofițerii CNA la Comrat
Abonare
Avocatul Poporului este îngrijorat de situația creată în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia și îndeamnă la calm, mai multă comunicare și transparență.
CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Oficiul Avocatului Poporului scrie într-un comunicat difuzat după tensiunile de ieri de la Comrat că „alegerile corecte, transparente și participative sunt fundamentul sistemului democratic din Republica Moldova” și că „organizarea și desfășurarea alegerilor trebuie să respecte toate principiile procesului democratic de guvernare și drepturile electorale ale populației”.
„Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales este prevăzut în art. 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul Internaţional privind drepturile civile şi politice, art. 29 din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi art. 7 din Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei, art. 3 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Deziderate spre care Republica Moldova a tins mereu”, menționează instituția.
Oficiul Avocatului Poporului anunță că „monitorizează procesul electoral din UTA Găgăuzia și întreg spectrul de segmente relevante procesului electoral”.
„Ombudsmanul Ceslav Panico face apel la toți participanții la calm, o mai bună comunicare între instituțiile centrale și regionale ale UTA Găgăuzia, transparență în sintetizarea rezultatelor alegerilor, certitudine și respect pentru drepturile constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, în cazul unor încălcări depistate, să se prezinte informații publice, iar cei vinovați de aceste încălcări să fie referiți justiției”, se arată în comunicat.
Acesta mai recomandă să nu se utilizeze discursul de ură sau care instigă la ură, iar instituțiile media să prevină răspândirea acestui tip de discurs.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Politică
Igor Dodon acuză actuala guvernare în frunte cu Maia Sandu de uzurpare
Fluxul de știri
0