Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

The Spectator: Strategia occidentală de război economic cu Moscova este sortită eșecului

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2023
Abonare
The Spectator: Planul Occidentului de a îngenunchea Rusia a eșuat din cauza dezacordului altor țări
CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Strategia occidentală de război economic cu Moscova este sortită eșecului din cauza reorientării economiei ruse și a dezacordului altor jucători, scrie The Spectator .
"SUA și aliații săi plănuiau să oprească aproape complet Rusia de la toate importurile și exporturile prin sancțiuni și boicoturi. Conform acestei tactici, Moscova a trebuit să capituleze din ruină", ​​spune publicația.
Cu toate acestea, în timp ce Europa s-a străduit pentru război economic, restul lumii nu l-a dorit, au remarcat jurnaliştii. Statisticile ilustrează clar această greșeală de calcul: în 2022, Fondul Monetar Internațional a declarat o scădere a PIB-ului Rusiei cu doar 2,1 la sută, iar în 2023 prezice creșterea sa cu 0,7 la sută.
Potrivit informațiilor oferite de publicație, în 2020 Moscova a reprezentat 39% din importurile de gaze și 23% din importurile de petrol din UE. În al treilea trimestru al anului 2022, aceste cifre au scăzut la 15 la sută, respectiv 14 la sută.
„Cu toate acestea, aceste cifre nu reflectă gradul de incapacitate a Occidentului de a dăuna economiei ruse”, scrie The Spectator, menționând că Rusia nu numai că nu a pierdut piața europeană, ci și-a crescut rapid livrările către China și India .
Experții cred că „un sentiment exagerat al propriei influențe” a condus SUA și UE în propria capcană și au fost forțate să plătească. „Occidentul se înșală profund dacă crede că în viitor va putea lupta exclusiv prin mijloace economice, fără bombe și gloanțe”, au rezumat jurnaliștii.
Fluxul de știri
0