România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România devine teren de testare nucleară pentru SUA

© AP Photo / Juan Carlos Llorcanucléaire
nucléaire  - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Nicolae Ciucă spune că România este prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale la Bucureşti.
BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. România devine teren de testare nucleară pentru SUA, iar autoritățile de la București tresaltă de bucurie, mai ales că evenimentul la care s-a anunțat acest lucru s-a bucurat și de prezența ambasadorului american în România, Kathleen Kavalec.
”Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană de ultimă generaţie, ceea ce reprezintă încă un indicator a cât de departe a ajuns parteneriatul nostru. Simulatorul SMR va fi un instrument valoros atât pentru studenţi, cât şi pentru profesionişti, pe măsură ce ne pregătim pentru construcţia şi operarea centralei SMR de la Doiceşti”, a spus Kavalec.
La rândul său, probabil transpirat de emoție și emoționat de gândul că trăiește un moment istoric în care este și protagonist, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat premiera pentru țară.
”România este prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale la Bucureşti”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a participat la evenimentul de lansare oficială a Centrului de Explorare a Energiei (Centru E2).
"Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, pentru că ştiu cât de mult s-a trudit ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile. Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni ", a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a explicat că, în dezvoltarea şi implementarea de reactoare modulare mici, bazate pe tehnologie americană New Scale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite.
Ciucă a ținut să sublinieze – de parcă era nevoie:
”Şi nu o spun eu, ci au spus-o cei care au ales România, reprezentanţii New Scale”.
Fluxul de știri
0