Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Eurovision îl refuză pe Zelenski

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2023
Abonare
Organizatorii concursului de muzică Eurovision au respins cererea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de a avea o intervenţie video înainte de finala de sâmbătă.
BUCUREŞTI, 13 mai – Sputnik.Potrivit unei declarații citate de presa britanică, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) nu dorește să politizeze evenimentul relatează RT.
Liderul ucrainean a sperat să se adreseze unei audiențe estimate la 160 de milioane și să ceară susţinere în conflictul cu Rusia.
Cererea lui Zelenski, „deşi a fost făcută cu intenții laudabile, nu poate fi aprobată, din păcate, întrucât ar fi împotriva regulilor evenimentului”, a declarat EBU într-un comunicat. Potrivit acestora, concursul respectă „reguli și principii stricte care au fost stabilite de la lansarea lui”, una dintre cele mai importante fiind „caracterul non-politic” al evenimentului.
EBU este o alianță de peste 100 de radiodifuzori care organizează competiția anuală de muzică. În mod tradițional, este găzduită de țara care câștigă concursul din anul precedent. Kalush Orchestra din Ucraina a câștigat evenimentul din 2022 în Italia, dar Kievul nu a putut să-și asume îndatoririle de găzduire din cauza conflictului, astfel că evenimentul a avut loc în Marea Britanie, care a câştigat locul doi.
În ultimul an, Zelenski a cerut să aibă intervenţii video la numeroase evenimente internaționale. Organizatorii evenimentului decernării premiilor Oscar l-au respins de două ori, argumentând că asta ar face premiile, în mod inadecvat, politice.
De asemenea, festivalul de film din Toronto, Canada, l-a respins în septembrie anul trecut. Şi FIFA a refuzat cererea lui Zelenski de a transmite un discurs video în finala Cupei Mondiale din Qatar, în decembrie
„Păcat. El ar fi făcut o concurenţă valoroasă participanților la Eurovision în acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, ca răspuns la decizia EBU. Ea a făcut probabil referire la cariera anterioară a lui Zelenski de comediant, uneori îmbrăcându-se într-un travestit drag qween și, cu altă ocazie, prefăcându-se a cânta la pian cu părțile sale intime.
Fluxul de știri
0