Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ţară din BRICS dorește dezbateri cu privire la o moneda comună în locul dolarului

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2023
Abonare
Ministrul de Externe al Africii de Sud a spus că blocul va discuta despre introducerea unei monede comune ca alternativă la dolarul american.
BUCUREŞTI, 13 mai – Sputnik.La următorul summit al blocului, care va avea loc la Johannesburg, grupul de ţări din BRICS va dezbate despre fezabilitatea introducerii unei monede comune pentru comerțul global ca o alternativă la dolarul american, a raportat Bloomberg, citându-l pe ministrul Relațiilor și Cooperării internaționale din Africa de Sud, Naledi Pandor.
„Este o chestiune pe care trebuie să o discutăm și să o abordăm corect”, a spus marți Naledi Pandor, într-un interviu în Cape Town, potrivit RT.
Discuțiile despre dedolarizare au fost iniţiate de guvernele dornice să îşi reducă dependența de moneda americană. Valoarea dolarului a crescut datorită majorării ratei dobânzii în SUA, precum și în contextul conflictelor geopolitice care au afectat negativ majoritatea piețelor emergente.
Potrivit lui Pandor, națiunile din BRICS și alte țări se întreabă de ce sunt „angajate să facă tranzacţii în dolari” și nu își pot folosi propriile monede, în schimb. Din grupul BRICS fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
„Africa de Sud are o monedă tranzacționată la nivel internațional”, a spus Pandor, dar a avertizat că țara ei are și datorii semnificative în dolari, „astfel că știți că trebuie să abordăm această discuție în mod responsabil”.
Ministrul a avertizat că procesul dedolarizării va fi unul complex și că nu va exista nicio garanție de succes.
„Nu cred că ar trebui să presupunem întotdeauna că ideea va funcționa, deoarece economia este foarte dificilă și trebuie să avem în vedere toate țările, în special cele aflate într-o situație de scădere, atunci când ies din crize”, a spus Pandor pentru Bloomberg.
Grupul BRICS constituie 40% din populația lumii și aproape o treime din economia globală. Conform estimărilor furnizate de guvernul sud-african, blocul reunește aproximativ 3,2 miliarde de oameni.
Luna trecută, 19 țări și-au exprimat interesul de a se alătura grupului BRICS, care se pregătește să organizeze cel de-al 15-lea summit anual în Africa de Sud, în perioada 22-24 august. Emiratele Arabe Unite, Argentina, Algeria, Egipt, Bahrain, Indonezia, Arabia Saudită şi Iranul sunt printre țările care au cerut în mod oficial să devină membre.
Fluxul de știri
0