Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studenții Academiei de Poliție din Moldova devin automat funcționari publici

© Photo : Ministerul Afacerilor Interne al Republicii MoldovaStudente la Academia Ștefan cel Mare
Studente la Academia Ștefan cel Mare - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2023
Abonare
Studenții și absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” precum și cei înmatriculați la studii de licență în cadrul altor instituții de învățământ superior din cadrul MAI sunt considerați funcționari publici cu statut special chiar din ziua înmatriculării la studii.
CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. În Moldova studenții și absolvenții Academiei de poliție „Ștefan cel Mare”, precum și cei înmatriculați la studii de licență în cadrul altor instituții de învățământ superior din cadrul MAI, sunt considerați funcționari publici cu statut special chiar din ziua înmatriculării la studii.
Asta după ce azi Parlamentul a adoptat în a doua lectură modificările la Legea nr. 288/2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Conform noilor prevederi, studenții și absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” precum și cei înmatriculați la studii de licență în cadrul altor instituții de învățământ superior din cadrul MAI sunt considerați funcționari publici cu statut special chiar din ziua înmatriculării la studii.

Și studenții care au fost admiși până la intrarea în vigoare a prezentei legi pe locurile cu finanțare din bugetul de stat, cu frecvență la zi, și care au promovat cu succes examenele de absolvire a studiilor de licență, devin funcționari publici cu statut special încă din perioada studiilor. Prin urmare, imediat după absolvire, aceștia se pot angaja în funcții publice, fără a fi nevoie de pregătiri speciale, iar vechimea în muncă a acestora include și perioada studiilor.

Legea vine să aducă mai multă stabilitate și siguranță și pentru angajații MAI, care au atins vârsta de pensionare. Dacă anterior, persoanele care întrunesc condițiile de pensionare, care doreau să continue să activeze în sistemul afacerilor interne, puteau să încheie un contract de muncă pentru o perioadă de cel mult 5 ani cumulativ, acum legea le permite să negocieze condiții de muncă până la atingerea limitei de vârstă a funcției cu statut special.

Modificările aprobate astăzi de Parlament îngrădesc definitiv accesul la funcțiile publice cu statut special pentru orice persoană care a fost concediată sau destituită din funcție din motive disciplinare pe parcursul ultimilor cinci ani.
Ministerul Finanțelor - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Economie
Ministerul Finanțelor: procedura de stingere a obligației fiscale va fi simplificată
Fluxul de știri
0