Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comerțul Iranului cu țările BRICS se extinde

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaContainere, comerț internațional
Containere, comerț internațional - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Abonare
Comerțul cu bunuri, altele decât ţiţeiul brut, dintre Iran și ţările BRICS a crescut semnificativ anul trecut, potrivit celor mai recente date publicate de serviciul vamal al țării.
BUCUREŞTI, 11 mai – Sputnik, Doina Crainic. Comerțul Teheranului cu Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud s-a ridicat la o cantitate totală de aproape 48 de milioane de tone, având o valoare de peste 38 de miliarde de dolari, în anul fiscal 2022-2023, ceea ce reprezintă o creștere de 14% în termeni de valoare, potrivit RT.
Anul fiscal în Iran începe pe 21 martie și se încheie pe 20 martie a anului următor, ceea ce coincide cu anul calendaristic persan.
China rămâne principalul partener comercial al Iranului în rândul ţărilor BRICS, comerțul ajungând la 35,5 milioane de tone, în valoare de peste 30 de miliarde de dolari (în creștere cu 37,41%). India se plasează pe locul doi, comerţul crescând cu aproape 47%, iar Rusia este pe locul trei (cu 3,59%). Comerțul cu Brazilia a scăzut atât în cantitate, cât și în valoare. Africa de Sud a fost principalul partener comercial al Iranului de pe continentul african, comerţul bilateral crescând cu mai mult de 23%, potrivit cifrelor raportate de ziarul Financial Tribune, cu sediul în Teheran.
Creșterea comercială vine în pofida campaniei de sancțiuni „cu presiune maximă”, anunțată de SUA în 2018, asupra programului nuclear al Teheranului. De asemenea, SUA au făcut eforturi să acapareze mai multe nave iraniene care transportau ţiţei brut, pentru a împiedica creșterea vânzărilor de petrol ale ţării.
Iranul a solicitat anul trecut să se alăture BRICS, peste 12 alte ţări exprimându-şi interesul de a deveni parte a alianței economice. Blocul lucrează pentru a dezvolta o nouă monedă pentru a înlătura utilizarea dolarului american în comerț. De asemenea, s-au efectuat tranzacţii în monedele naționale ale țărilor, în relaţiile comerciale. Conform unui raport recent al lui Bloomberg, în ceea ce priveşte creșterea economică, BRICS urmează să depășească G7, blocul economiilor dezvoltate, în următorii cinci ani.
Această evoluţie vine după ce sancțiunile occidentale au deconectat efectiv Rusia, un membru-cheie al blocului, de la sistemul financiar occidental și de la piețele occidentale și au făcut practic imposibil pentru țară să stabilească acorduri comerciale în dolarul american și în euro.
Iranul exportă în principal petrol brut și gaze naturale, care reprezintă peste 80% din veniturile din export ale țării. Printre alte exporturi se numără materiale plastice, substanțe chimice, fier și fructe. Mărfurile importate includ utilaje, cereale, echipamente electrice și electronice și produse farmaceutice.
Strângere de mâini - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2023
Internațional
Siria și Arabia Saudită îşi redeschid reciproc ambasadele
Fluxul de știri
0