Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Siria și Arabia Saudită îşi redeschid reciproc ambasadele

CC0 / Pixabay / rawpixel / Strângere de mâini
Strângere de mâini - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2023
Abonare
Măsura vine la doar câteva zile după ce Damascul a fost reprimit în Liga Arabă, după o suspendare care a durat un deceniu.
BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik, Doina Crainic. Siria și Arabia Saudită au convenit să reia relațiile diplomatice, la aproape 10 ani de la ruperea legăturilor, au anunțat ambele țări.
Măsura marchează încă o apropiere între Riad și foștii săi dușmani, după ce regatul din Golf a restabilit şi relaţiile diplomatice cu Iranul în cadrul unui acord intermediat de China.
Ministerul sirian de Externe a confirmat decizia într-un comunicat emis marți, spunând că reluarea relaţiilor diplomatice va consolida „relațiile bilaterale între țările arabe pentru realizarea de acțiuni arabe comune”.
„Pe baza legăturilor profunde și a apartenenței comune a popoarelor din Republica Arabă Siriană și a Regatul Arabiei Saudite și reprezentarea aspirațiilor popoarelor din cele două țări ... Republica Arabă Siriană a decis să reia activitatea misiunii sale diplomatice în Regatul Arabiei Saudite”, a menţionat ministerul, potrivit RT.
Ministerul saudit de Externe a emis marți o declaraţie similară, subliniind „legăturile frăţeşti care unesc popoarele din Regatul Arabiei Saudite și Republica Arabă Siriană”. Deşi niciuna dintre țări nu a specificat când își vor redeschide ambasadele, regatul a adăugat că măsura va „spori securitatea și stabilitatea în regiune”.
Riadul a rupt inițial relațiile cu Damascul în 2012, la scurt timp după ce a izbucnit războiul din Siria, timp în care Arabia Saudită a furnizat arme și echipamente în valoare de milioane de dolari către facțiunile rebelilor jihadişti care urmăreau să îl înlăture pe președintele sirian Bashar al-Assad. Oficialii saudiți au fost printre primii care au condamnat gestionarea de către Assad a protestelor anti-guvernamentale la acea vreme, mai târziu închizând ambasada saudită în Siria și expulzându-l pe ambasadorul sirian.
Cu toate acestea, în urma unui acord de normalizare a relaţiilor între Arabia Saudită și Iran, mediat de China în martie, în regiune au fost depuse eforturi de reparare a legăturilor dintre foștii adversari, Emiratele Arabe Unite exprimând și dorința de a îmbunătăți relațiile cu Siria. De asemenea, Teheranul și Riadul au luat măsuri pentru a pune capăt conflictului din Yemen, izbucnit în 2015.
Duminică, Liga Arabă, formată din 22 de membri, a acceptat să ridice suspendarea, care a durat 12, şi să reintegreze Siria în organizație, încă un pas către reconciliere. Această decizie a fost luată în urma unei ședințe la nivel înalt în Amman între Siria, Arabia Saudită, Iordania, Egipt și Irak, unde toate părțile au convenit să consolideze cooperarea în combaterea terorismului și s-au angajat să „sprijine Siria și instituțiile sale pentru a stabili controlul asupra întregului său teritoriu și pentru impune statul de drept.”
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2023
Internațional
Turcia se oferă să medieze discuțiile de negociere pentru Sudan
Fluxul de știri
0