Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ajută România Ucraina cu arme?

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaMilitari ucraineni capturați de forțele ruse
Militari ucraineni capturați de forțele ruse - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Abonare
Senatorul Diana Şoşoscă a pus întrebări grele în Senat despre armamentul acordat de România Ucrainei
Bruxelles, 11 mai – Sputnik, Daniela Porovăț. Senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă, preşedintele partidului S.O.S. România, atrage atenţia, într-o interpelare adresată mai multor miniştri din Guvernul României, cu privire la armamentul românesc trimis Ucrainei, după ce, în presă, a apărut informaţia că lansatoare de rachete APR-40 de 122mm, de fabricație românească, ar fi fost trimise ca ajutor Kievului.
Senatorul arată că Romarm, compania producătoare de armament deținută de stat, și-a dublat cifra de afaceri în 2022, față de 2021, după ce fabricile românești din industria de profil au primit comenzi sporite de la principalul lor client, Ministerul Apărării, dar și de la cumpărătorii străini tradiționali, conform ministrului Economiei, Florin Spătaru care a insistat că industria de apărare din România „nu are contracte directe” și nu există livrări „directe” către Kiev.
Senatorul aminteşte în interpelarea sa şi de felul în care ministrul român de Externe a fost pus în dificultate de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament. La fel, mai spune senatorul, în vara lui 2022, șeful statului a fost întrebat de jurnalişti de ce România nu spune deschis și transparent dacă a trimis ajutoare militare Ucrainei, precum o fac toate țările din europene jur, dar acesta nu a dorit să spună tranșant dacă România a trimis arme grele în Ucraina.
Pe baza acestor informații și a altora similare, președintele S.O.S. România a solicitat în mod oficial clarificări din partea Guvernului:
”În acest context vă solicit să îmi comunicați care este gradul de implicare al României în acest război, să îmi remiteți listele de cantități de armament, bugetele și datele de identificare - ce fel de și cât armament – ați trimis în Ucraina direct și indirect de la începutul războiului și până în acest moment.
Vă solicit să îmi comunicați dacă, față de trimiterea de armament Ucrainei, ați pus în pericol România și poporul român, dacă suntem parte beligerantă și să îmi motivați răspunsul, inclusiv cu documente.
Care este motivul pentru care încă mai solicitați producerea de muniție de tip rusesc, mai ales față de sancțiunile impuse Rusiei și față de ura viscerală împotriva acesteia?
Considerați că ar trebui instituită stare de război în România? Care ar fi condițiile pentru instituirea acestei stări?
Cum protejați România și poporul român în acest război în care asigurați armament Ucrainei, deci ne-ați implicat în acest război, deși Ucraina nu este stat NATO? În virtutea cărui tratat, acord internațional acordați armament, fie și indirect Ucrainei?
A fost atacat de către Federația Rusă, vreun stat membru NATO?
Care este probabilitatea ca România să intre în conflict direct cu Federația Rusă în acest an?”, sunt întrebările la care senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă solicită un răspuns în interpelarea adresată miniștrilor Economiei, Apărării, Externelor și Transporturilor.
Tehnică din dotarea armatei ruse - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Editoriale
Denunțarea FACE: Rusia a bătut ultimul cui în sicriul relațiilor cu NATO
Fluxul de știri
0