Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia se oferă să medieze discuțiile de negociere pentru Sudan

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2023
Abonare
Președintele Erdogan a spus că Ankara este pregătită să găzduiască discuțiile dacă rivalii militari sunt de acord să înceapă negocieri ample.
BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik. Turcia este „pregătită să găzduiască discuțiile” pentru Sudan, dacă părțile aflate în război vor lua decizia de a începe negocierile ample, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Într-o discuţie telefonică cu președintele Consiliului suveran al Sudanului, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, Erdogan „și-a exprimat tristețea și îngrijorările” cu privire la numărul în creștere de victime în conflictul armat care a izbucnit la jumătatea lunii aprilie, se arată într-o declarație a direcției de comunicații din Turcia, potrivit RT.
De asemenea, el s-a referit la măsurile pentru siguranța cetățenilor turci din Sudan și eforturile de a fi evacuaţi din țară, se arată în comunicat.
Totodată, Ankara își va continua eforturile „în contact cu Națiunile Unite, pentru a se asigura că nevoile umanitare urgente ale poporului sudanez sunt satisfăcute.”
În timp ce discuțiile dintre rivalii militari pentru încetarea focului au început sâmbătă în orașul de coastă Jeddah, din Arabia Saudită, susținute de Washington, un diplomat saudit a declarat luni pentru AFP că discuțiile nu au dus la „niciun progres major”.
Turkish Petroleum Company - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Internațional
Turcia anunță: a descoperit petrol
Conflictul, care a izbucnit ca urmare a unei lupte de putere între generalii Forțelor Armate din Sudan (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), a dus, din 15 aprilie, la uciderea a cel puțin 550 de persoane şi la aproximativ 5.000 de răniți, potrivit Ministerul Sănătății din Sudan.
Agenția ONU pentru Refugiați caută să adune 445 de milioane de dolari pentru a oferi sprijin imediat pentru aproximativ 860.000 de refugiați din Sudan ajunşi în Ciad, Sudanul de Sud, Egipt, Etiopia și Republica Centrafricană.
Erdogan, care candidează pentru un al treilea mandat în funcția de președinte la alegerile din 14 mai, a încercat să poziționeze Turcia ca mediator şi în alte conflicte, inclusiv în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
În decembrie anul trecut, liderul turc a criticat Occidentul pentru că „cauzează provocări” în loc să acționeze ca mediator în conflictul din Ucraina și a evidențiat eforturile Turciei, anul trecut, în intermedierea acordului privind Coridorul de cereale din Marea Neagră.
Fluxul de știri
0