Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova salută revenirea Siriei în Liga Statelor Arabe

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediapurtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2023
purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
Abonare
Rusia salută reluarea participării Siriei la lucrările Ligii Statelor Arabe (LAS), întrucât acest lucru va îmbunătăți situaţia în regiune.
BUCUREŞTI, 8 mai – Sputnik. Rusia salută reluarea participării Siriei la lucrările Ligii Statelor Arabe (LAS), întrucât acest lucru va îmbunătăți situaţia în regiune, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Duminică, miniștrii de Externe din LAS au anunțat că Siria se întoarce în organizație.
„Moscova salută acest pas mult așteptat, un rezultat logic al procesului întoarcerii Siriei în "familia arabă", care a luat avânt. La rândul nostru, în contactul cu capitalele arabe, le-am cerut constant să restabilească relații depline cu Damascul”, a declarat Zaharova într-un comunicat emis duminică, citat de Sputnik News.
Ea a adăugat că reluarea participării Siriei la lucrările Ligii Arabe, fiind unul dintre statele fondatoare ale organizaţiei, va contribui la îmbunătățirea situaţiei în regiunea Orientului Mijlociu.
Zaharova și-a exprimat speranța că LAS va sprijini Siria în reconstrucția post-conflict a ţării, proces care este îngreunat de sancțiunile unilaterale ilegitime împotriva Damascului.
Празднование победы Башара Асада на президентских выборах в Сирии - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2023
Internațional
Siria a fost reprimită în Liga Arabă
Ambasada Rusiei la Cairo, Egipt, a declarat într-un comunicat că salută decizia Ligii Arabe de a restabili calitatea de membru deplin al Siriei în organizație. Ambasada și-a exprimat încrederea că întoarcerea Damascului va aduce o contribuție semnificativă la depășirea provocărilor cu care se confruntă regiunea și va spori și mai mult rolul Ligii Arabe în afacerile internaționale.
Liga Arabă, formată din 22 de ţări, a suspendat calitatea de membru al Siriei în 2011, după ce a izbucnit un război în țară. Mai multe state membre și-au rechemat apoi ambasadorii din Siria în semn de protest față de politicile președintelui sirian Bashar Assad, acuzând guvernul său că a reprimat manifestanțiile din țară. Ani mai târziu, unele state au început să reia relaţiile diplomatice cu Damascul și şi-au redeschis ambasadele.
Fluxul de știri
0