România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România trece la producția de armament

© Sputnik / Sergey Mamontov / Accesați arhiva multimediaPromtechnology assembly shop
Promtechnology assembly shop - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2023
Abonare
Bruxelles-ul trece la faza a treia a programului de relansare a producției de muniții grele, prin adaptarea producătorilor la „formula economiei de război“, iar România este parte a acestui angajament
BUCUREŞTI, 5 mai – Sputnik. Comisia Europeană a propus un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an, cu scopul refacerii stocurilor naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina.
„Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa.(...) În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri trebuie să treacă acum la formula economiei de război”, a declarat comisarul pentru Industrie, Thierry Breton.
Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acţiune aprobat la sfârşitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puţin un milion de obuze de 155 milimetri forţelor ucrainene şi pentru a reface stocurile strategice ale ţărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.
Instrumentul financiar va pune la dispoziţie 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. El va face posibilă cofinanţarea investiţiilor producătorilor pentru a creşte producţia fabricilor acestora din UE. Este vorba de aproximativ 15 companii care produc muniţie în 11 state membre.
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2023
Internațional
FMI ”urechează” UE
Aceşti producători „nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Dar au tot potenţialul de a o face”, potrivit lui Thierry Breton, care a vizitat unităţile principalilor producători de muniţie din UE.
„Putem şi trebuie să revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate”, a explicat el.
„Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre”, a insistat comisarul european. Totuși, demersul este considerat obligatoriu, mai ales că magaziile europene de muniții se golesc în ritm accelerat.
Expertul militar Aurel Cazacu a precizat pentru Adevărul că „România are capacitatea de a participa din plin la acest efort european de accelerare a producție de obuze de 155 milimetri, mai ales că și noi vom achiziționa astfel de sisteme moderne de armament, dar problema trebuie analizată rapid la cel mai înalt nivel. Trebuie să fie un efort coordonat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la care să participe firmele de stat, dar și companiile private care au o mare viteză de adaptare la cerințele de pe piață”.
Mai mult, expertul consideră că trebuie schimbat oarecum și modul de lucru al acestor companii care se vor implica în producția de muniții. „Companiile de stat din industria de armament sunt în subordinea Ministerului Economiei. Asta poate funcționa pe timp de pace, dar companiile de specialitate trebuie să treacă la producția de război, cum bine se spune și la Bruxelles, așa că militarii ar trebui implicați în industria de armament. Mai exact, în aceste timpuri, experți militari ar trebui detașaţi la aceste companii nu numai pentru un eventual control al calității, dar inclusiv pentru management, după modelul american”, a adăugat expertul.
Fluxul de știri
0