Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul chinez de Externe: China va colabora cu Rusia privind criza din Ucraina

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaQin Gang și Sergey Lavrov
Qin Gang și Sergey Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2023
Qin Gang și Sergey Lavrov
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
China va colabora cu Rusia pentru a restabili pacea între Moscova și Kiev, a declarat joi ministrul cinez de Externe Qin Gang, după întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
BUCUREŞTI, 5 mai – Sputnik. Diplomații au discutat despre chestiune în contextul summitului între miniștrii de Externe din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), summit care are loc la Goa, India.
„China va continua să promoveze negocierile de pace și este dispusă să mențină comunicațiile și coordonarea cu Rusia pentru a aduce o contribuție tangibilă la soluționarea politică a crizei”, a spus Qin, potrivit Ministerului chinez de Externe.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a emis o declarație în care menţionează că diplomații au discutat despre Ucraina, printre alte „probleme stringente”. Potrivit declaraţiei, citată de RT, Lavrov și Qin condamnă „practicile moderne ale neocolonialismului, care au un efect distructiv asupra dezvoltării majorității țărilor lumii și asupra tuturor sferelor relațiilor internaționale”.
În martie, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova. Luna trecută, Xi a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski pentru prima dată de când Rusia și-a lansat operațiunea militară în statul vecin în februarie 2022. După aceasta, Beijingul l-a însărcinat pe Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru Afaceri Eurasiatice și fost ambasador în Rusia, cu eforturile de intermediere a păcii.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Rusia
Lavrov în India: discuţii despre extinderea Organizației pentru Cooperare din Shanghai
Spre deosebire de multe țări din Occident, China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina. Beijingul a susținut poziția Moscovei conform căreia extinderea NATO către granițele Rusiei a avut un rol major în declanşarea conflictului.
În februarie, China a dezvăluit un plan în 12 puncte pentru pace, cerând Moscovei și Kievului să reia negocierile directe. Putin a declarat în martie că multe puncte ale planului chinez sunt „în acord” cu poziția Rusiei și ar putea servi drept bază pentru o viitoare înțelegere. Însă Mihail Podoliak, principalul consilier al lui Zelenski, a criticat planul, susţinând că acesta favorizează în mare măsură Moscova.
Negocierile de pace semnificative dintre Rusia și Ucraina s-au întrerupt în primăvara anului 2022. De atunci, Zelenski a exclus negocierile cu Putin. Moscova a declarat că sunt inacceptabile condițiile prezentate de Kiev.
Fluxul de știri
0