Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov în India: discuţii despre extinderea Organizației pentru Cooperare din Shanghai

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Abonare
Subiecte pe agenda reuniunii miniştrilor de Externe din Organizația pentru Cooperare din Shanghai vor fi finalizarea aderării Iranului și acordarea statutului de partener de dialog mai multor noi țări.
BUCUREŞTI, 4 mai – Sputnik. Ministrul rus pentru Afaceri Externe, Serghei Lavrov, a ajuns joi pe insula indiană Goa pentru a participa la o întâlnire a miniştrilor de Externe din Organizația pentru Cooperare din Shanghai (OCS), relatează Sputnik News Africa. Înaltul diplomat rus se va întâlni cu omologii săi din India, China și Pakistan.
Miniștrii vor trebui să pregătească în special o ședință a Consiliului șefilor de stat ai țărilor membre ale OCS, organismul responsabil cu deciziile majore. Aceasta urmează să aibă loc pe 3 și 4 iulie în New Delhi, a anunțat diplomația rusă.
În timpul discuțiilor, se va vorbi despre extinderea organizaţiei. Participanții vor aproba proiectul de rezoluție al consiliului de administrație privind aderarea la OCS a Iranului și vor examina cererea Minskului cu privire la o posibilă apartenență accelerată a Belarusului.
Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse la Moscova. - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Rusia
Moscova: Contraofensiva ucraineană va avea „consecințe deplorabile”
În contextul întâlnirii, vor fi semnate memorandumuri cu privire la acordarea statutului de partener de dialog unor noi ţări precum Bahrain, Kuweit, Birmania, Maldive și Emiratele Arabe Unite.
Organizația pentru cooperare din Shanghai a fost creată în 2001 pentru promovarea cooperării politice, economice și în domeniul securităţii. Include opt țări: China, India, Pakistan, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan. Iranul s-a alăturat organizaţiei în septembrie 2022.
Printre țările cu statut de observator sau partener de dialog al OCS sunt Egiptul și Qatarul. La sfârșitul lunii martie, Arabia Saudită a anunțat că a decis să se alăture OCS ca „partener de dialog”.
Fluxul de știri
0