România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Sondaj Avangarde: 54% dintre românii din România nu vor unirea cu Republica Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaȘedința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României
Ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Abonare
Românii nu sunt unioniști când vine vorba de Republica Moldova. Aceasta pare a fi concluzia unui sondaj Avangarde, realizat între 26 și 29 aprilie 2024.
BUCUREȘTI, 4 mai -Sputnik. Un sondaj Avangarde, cu privire la Republica Moldova și posibilitatea unirii dintre cele două state, spulberă miturile cu privire la atitudinea predominant unionistă din societatea românească. La fel, indică rezervele puternice ale societății românești față de ajutorarea militară a Republicii Moldova.
Întrebați dacă România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, 54% dintre români cred că nu și doar 33% sunt explicit unioniști, dă de înțeles sondajul.
Dacă mâine ar fi referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre români ar vota împotriva unirii, 31% contra, 13% nu sunt hotărâți și 6% au refuzat să răspundă la întrebare.
Întrebați dacă Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în NATO, respondenții la sondaj au păreri împărțite. 40% cred că nu, 31%, da și 29% nu pot aprecia.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2023
Politică
Popescu: Unirea Moldovei cu România – un lucru nelalocul lui, ce nu corespunde realității
În ceea ce privește UE, 41% dintre români cred că Republica Moldova trebuie primită în Uniune, 30% sunt împotrivă și 29% au părerile împărțite.
Nici în cazul unui conflict armat în Republica Moldova, românii nu sunt dispuși să ajute țara vecină: 56% dintre români cred că România nu trebuie să intervină militar și doar 29% sunt pentru intervenție armată.
Maia Sandu se bucură de o imagine bună din partea a 40% din români și proastă sau foarte proastă din partea a 21%. 36% din români nu au nicio părere sau nici nu știu cine este președintele Republicii Moldova.
Cu toate acestea, 76% dintre respondenți sunt împotriva ideii ca Maia Sandu să candideze în România și doar 5% sunt de acord.
Respondenții la sondaj cred că cetățenii din Republica Moldova ar fi mai degrabă pro- Rusia decât pro-Occident.
Marja de eroare a sondajului este de 3,4%.
Fluxul de știri
0