Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele iranian intenționează să viziteze Siria pentru a „sărbători victoria”

© AP Photo / Office of the Iranian Supreme LeaderPreședinții Iranului și Siriei, Ebrahim Raisi și Bashar al-Assad
Președinții Iranului și Siriei, Ebrahim Raisi și Bashar al-Assad - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2023
Abonare
Ebrahim Raisi va deveni primul președinte iranian care va vizita Siria în ultimul peste un deceniu.
BUCUREŞTI, 1 mai – Sputnik. Ebrahim Raisi va călători în Damasc săptămâna aceasta pentru discuții, întâlnire pe care ambasadorul Teheranului la Damasc a descris-o ca fiind un „moment de cotitură” în relațiile regionale.
Călătoria de două zile în Damasc va încuraja legăturile mai strânse între cele două ţări, care se opun dominanței mondiale a Occidentului, a afirmat duminică ambasadorul Hossein Akbari într-un interviu acordat agenției de presă de stat din Iran IRNA. „Această călătorie nu va fi doar benefică pentru Teheran și Damasc, dar este un eveniment important de care pot profita şi alte țări din regiune”, a adăugat ambasadorul, potrivit RT.
Akbari a mai spus că momentul în care are loc vizita o face cu atât mai importantă având în vedere schimbările care se petrec în regiune. Se relatează că Iranul și Arabia Saudită intenționează să îşi deschidă reciproc ambasade, după ce au fost de acord luna trecută să normalizeze relațiile în cadrul unui acord intermediat de China. În acelaşi timp, unele țări arabe normalizează relațiile cu Damascul după ani de zile în care s-au alăturat SUA pentru a sprijini luptătorii rebeli într-o campanie eșuată de schimbare a regimului împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.
Syrian President Bashar Assad speaks to dozens of Syrian diplomats, in Damascus, Syria (File) - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2023
Internațional
Assad: Relațiile Rusia-China și activitatea BRICS duc la o ordine mondială multipolară
Revolta siriană a început în 2011, declanșând un război care a ucis peste 500.000 de oameni și a creat o criză masivă de refugiați. Assad a ieșit victorios, recuperând controlul asupra majorității țării sale, datorită, în mare parte, sprijinului militar și economic din partea Iranului și Rusiei. Oficialii iranieni speră că succesul va inspira şi alte ţări care se opun hegemoniei SUA.
„Această călătorie poate deschide un spațiu și un nou capitol al interacțiunii între țările care se opun sistemului de dominație, în special țările care sunt vizate de sancțiuni și au interese comune. Şi alte ţări pot profita de această oportunitate”, a spus Akbari.
Mohammad Jamshidi, șeful adjunct al președinției din Teheran pentru Afaceri politice, a declarat că vizita lui Raisi în Siria va fi o „sărbătorire” a așa-numitei „axe a rezistenței”. „Asia de Vest a suferit o perioadă tensionată de schimbări geopolitice cu două rezultate: victoria Iranului și eșecul SUA”, a adăugat acesta.
Generalul Qasem Soleimani, comandantul militar iranian care a fost asasinat de forțele americane în ianuarie 2020, l-a învățat pe liderul țării sale că „diplomația încununată de succes se bazează pe a fi puternic pe câmpul de luptă”, a spus Jamshidi.
Ultimul președinte iranian care a vizitat Damascul a fost Mahmoud Ahmadinejad, care a călătorit în capitala siriană în 2010.
Fluxul de știri
0