Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

El Mundo: Marocul furnizează Spaniei motorină rusească

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaTanker petrolier
Tanker petrolier - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2023
Tanker petrolier
Abonare
Marocul cumpără motorină rusească și alte produse rafinate la prețuri reduse și reexportă combustibilul în Spania, a informat vineri El Mundo, citând surse de urmărire a navelor.
BUCUREŞTI, 30 apr – Sputnik. Datele de pe portalul de urmărire a navigației Vesselfinder au arătat că, pe 28 aprilie, cel puțin trei tancuri se îndreptau din porturile baltice ale Rusiei către Maroc, transportând la bord aproximativ 170.000 de tone de produse petroliere.
Țara nord-africană, care a cumpărat aproximativ 600.000 de barili de motorină rusească pe tot parcursul anului 2021, a crescut importurile de produse petroliere la 2 milioane de barili în ianuarie 2023, o cantitate suplimentară de 1,2 milioane de barili sosind în țară în februarie, potrivit unor surse de urmărire, relatează RT.
Exporturile de combustibil ale Marocului aproape s-au oprit după ce singura sa fabrică de procesare a fost închisă în 2015 din cauza taxelor neplătite și a obstacolelor legale, lăsând țara dependentă de importurile de petrol rafinat.
Пленарная сессия Европарламента - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2022
Internațional
Corupție în Parlamentul European: nu doar Qatarul ci și Marocul ar fi implicate
La începutul anului, Rabat a reluat livrările de combustibil și și-a extins exporturile de motorină de la terminalul său Horizon Tanger către Spania, Turcia, Ghana și Africa de Sud, a menţionat agenția. În ianuarie, țara a livrat 280.000 de barili de motorină în Insulele Canare spaniole și alți 270.000 de barili în Turcia.
„La sfârșitul anului 2022, Marocul a început să cumpere motorină de la Moscova cu o medie de peste 7 milioane de litri pe zi. În paralel, Rabat a început să exporte produsul în Spania”, a scris publicația.
Potrivit datelor de urmărire a navelor, livrările din Maroc reprezintă acum 10% din cererea lunară spaniolă de motorină, estimată la 60 de milioane de dolari. Potrivit unor rapoarte din presă, în martie, Marocul, Tunisia și Algeria au reprezentat 30% din exporturile de motorină ale Rusiei.
În acelaşi timp, guvernul spaniol s-a angajat să se asigure că niciun tip de combustibil rusesc nu va pătrunde în regat.
„Obligația noastră este să investigăm ce se întâmplă cu [livrările] de combustibil”, a declarat vineri vicepremierul spaniol Teresa Ribera. „Inițial, vine cu documente care confirmă originea corespunzătoare”, a adăugat ea.
Rusia și-a diversificat livrările de energie ca răspuns la sancțiunile occidentale, după ce UE a încetat să accepte petrolul țării transportat pe mare. În decembrie, UE, G7 și țările aliate au impus un embargo și un plafon de preț de 60 de dolari pe baril asupra țițeiului rusesc. Restricții similare au fost introduse în februarie asupra exporturilor de produse petroliere.
Fluxul de știri
0