Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bloomberg: Petrolul rusesc încă alimentează UE, în ciuda sancţiunilor

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaRosneft
Rosneft - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2023
Rosneft
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
India a devenit principalul furnizor de combustibil al blocului prin reexportarea livrărilor rusești, potrivit publicației.
BUCUREŞTI, 30 apr – Sputnik. UE încă își alimentează economia cu petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor, a relatat Bloomberg săptămâna aceasta. Se relatează că acum statele membre cumpără prin intermediul Indiei combustibilul sancționat.
În decembrie, UE, G7 și țările aliate au impus un embargo și un plafon de preț de 60 de dolari pe baril asupra țițeiului rusesc și au introdus ulterior restricții similare asupra exporturilor de produse petroliere.
Dar India nu s-a alăturat interdicției, ci a intensificat achizițiile de petrol rusesc pe care Moscova l-a oferit la reduceri.
Tanker petrolier - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2023
Internațional
El Mundo: Marocul furnizează Spaniei motorină rusească
În 2022-2023, rafinăriile indiene au cumpărat între 970.000 și 981.000 de barili de petrol rusesc pe zi, reprezentând mai mult de o cincime din importurile totale ale țării, care au fost între 4,5 milioane și 4,6 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor de la Kpler și Vortexa.
Nu numai că India a devenit principalul cumpărător de petrol al Rusiei de la intrarea în vigoare a interdicției, dar New Delhi este acum pe cale să devină cel mai mare furnizor de combustibili rafinați pentru Europa, potrivit RT.
Uzinele de procesare din India au cumpărat petrol rusesc ieftin, transformându-l în combustibil și l-au revândut către UE la un preț competitiv.
„Petrolul rusesc își găsește drumul înapoi în Europa, în ciuda tuturor sancțiunilor, iar un exemplu în acest sens este că India creşte exporturile de combustibil către vest”, a declarat pentru Bloomberg un analist principal la Kpler, Viktor Katona.
Totodată, importurile de combustibil din India către UE urmează să depășească 360.000 bpd, depășind transporturile din Arabia Saudită, potrivit Kpler.
Motorina alimentează sectoare mari ale economiei europene, mai mult de o treime din aceasta provenind din Rusia înainte de conflictul din Ucraina. Acum, după ce UE a încetat să accepte produse rafinate din Rusia, blocul trebuie să se aprovizioneze cu combustibil de la furnizori alternativi, ceea ce înseamnă costuri de transport mai mari și o concurență mai strânsă între rafinării, a mai scris agenţia.
Între timp, livrările de țiței rusesc către India se aşteaptă să depășească 2 milioane bpd în aprilie, reprezentând aproape 44% din totalul importurilor de țiței ale ţării, au mai arătat datele de la Kpler.
Fluxul de știri
0