Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Sistemul Patriot și F-16 în Ucraina: moartea mitologiei americane

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПразднование Дня независимости Латвии
Празднование Дня независимости Латвии - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2023
Abonare
Pentagonul este îngrijorat de faptul că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei vor degrada definitiv până la sfârșitul lunii aprilie și aviația de atac rusească își va consolida dominația în zona operațiunii militare speciale.
Sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa intereselor naționale ale SUA, deoarece sunt ineficiente în lupta cu avioanele și rachetele inamicului. Pe parcursul a patruzeci de ani de exploatare, ”Patrioții” nu au doborât niciun avion inamic. Lupta cu dronele și rachetele rebelilor yemeniți a fost de asemenea pierdută - sistemul de apărare aeriană bazat pe Patriot SAM nu a protejat obiectivele Arabiei Saudite de atacurile aeriene combinate. Zona operațiunii militare speciale rusești testează sever calitatea armelor occidentale și, cu siguranță, va confirma rămânerea în urmă tehnologică a SUA în domeniul apărării aeriene și apărării antirachetă.
Comandantul Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA și Forțelor Armate Comune ale NATO în Europa, generalul american Christopher Cavoli, a declarat pe 26 aprilie, în cadrul audierilor în Congres, că Kievul a primit 98% din mașinile de luptă care i-au fost promise - tancuri, BMP, altă tehnică, inclusiv sistemele de apărare aeriană Patriot: „Noi i-am livrat deja Kievului armamentele necesare pentru contraofensivă și vom continua livrările noastre pentru a sprijini operațiunile în curs”. Reprezentanții Pentagonului inspectează în mod regulat la Odesa armamentele care ajung în Ucraina (nu este ușor să faci asta aflându-te în vizorul ”Kalibrelor” rusești). „Operațiuni în curs” deocamdată nu se observă - FAU sunt în defensivă profundă.
War ships of the NATO Standing Maritime Group-2 take part in a military drill on the Black Sea. (File) - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Editoriale
Dronele maritime ale NATO se rup spre Sevastopol: cum va răspunde Rusia?
Washingtonul și Berlinul au promis să-i transmită Kievului două baterii de sisteme de apărare aeriană Patriot, fiecare costă aproximativ 1 miliard de dolari și include 4-8 lansatoare cu patru rachete antiaeriene. În total, bateria include de la 16 la 32 de rachete. Anterior, publicația Politico a comunicat că Forțele Armate ale Ucrainei vor primi modificarea Patriot MIM-104, destinată interceptării rachetelor balistice. În aprilie, în Ucraina a intrat în serviciul de luptă unul dintre completele promise. Și, evident, cerul deasupra Kievului nu –l vor„închide” nici măcar două sau trei. Trupele rusești în zona operațiunii speciale nu folosesc rachete balistice, ”Iskanderii” hipersonici zboară pe traiectorii cvasibalistice. Interceptarea avioanelor, dronelor și a rachetelor de croazieră pentru complexul american este o sarcină practic de nesoluționat.
Sistemele de apărare aeriană Patriot nu au doborât în 40 de ani de exploatare în diferite țări niciun avion al inamicului. Cu o salvă de rachete balistice cu rază medie de acțiune asupra obiectivelor din Arabia Saudită, rebelii yemeniți au făcut de râs în iarna anului 2021 sistemele americane de apărare aeriană. Rachetele cu rază medie de acțiune, probabil de origine iraniană sau yemenită, au parcurs 1000 km și șase zone de desfășurare „densificată” a sistemelor de apărare aeriană Patriot, au fost detectate și interceptate de sistemul THAAD doar deasupra Riadului. Anterior, forțele de apărare aeriană saudite nu au reușit să respingă cu ”Patrioții” atacul cu rachete al husiților asupra obiectivelor petroliere, în toamna anului 2019. Dintre cele cinci rachete MIM-104C ale complexului Patriot PAC-2 trase asupra rachetei balistice a husiților Burkan 2-H în ​​decembrie 2017, niciuna nu a nimerit ținta.

Patriotul ne ”patriot” – vede prost, lovește slab

Sistemul de rachete antiaeriene american Patriot a fost dezvoltat în 1983 și este destinat apărării bazelor mari navale și aeriene, centrelor administrative și industriale – împotriva tuturor mijloacelor de atac aerian. Spoturile publicitare povestesc că sistemul de apărare aeriană Patriot este capabil să detecteze și să identifice simultan mai mult de 100 de ținte aeriene, să însoțească neîntrerupt opt selectate și să o atace pe fiecare dintre ele cu trei rachete - la o depărtare de până la 100 km și la altitudini de la 60 de metri până la 24 de kilometri, într-un sector de 90 de grade. Și totuși, cerul deasupra Washingtonului este apărat „nepatriotic” de sistemele de apărare aeriană NASAMS cu „caracter norvegian”.
În conflictele militare moderne, sistemul de apărare aeriană Patriot pierde „la zero” și nu este întâmplător faptul că prin loviturile de rachetă ale Iranului în ianuarie 2020 au fost uciși aproximativ 100 de soldați americani la o mare bază militară americană din Irak. Patriot detectează ținte într-un sector îngust, doar deasupra orizontului, și „nu vede” ținte care zboară jos – rachete și drone la altitudini de până la 60 de metri. Obiectele hipersonice nu le ajunge din urmă. Probabilitatea de nimicire a țintei în condiții de luptă este de 0,4, adică nimerește una din trei rachete. La liniile de apărare de până la 150 km, complexul american este departe de eficacitatea sistemului rusesc de apărare antiaeriană ”Panțîr”, nemaivorbind de sistemul de apărare aeriană S-350 ”Vitiaz”.
Steagurile UE și SUA - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Editoriale
Occidentul începe să priceapă de ce nu este iubit
Pentagonul este îngrijorat de faptul că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei vor degrada definitiv până la sfârșitul lunii aprilie și aviația de atac rusească își va consolida dominația în zona operațiunii militare speciale. În același timp, nimeni în Ucraina nu ar trebui să se lase indus în eroare de capacitățile celor două baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot, ”mitologizat” de către americani. Complexul este depășit demult din punct de vedere tehnologic, potențialul de modernizare a fost epuizat. Și acesta nu este deloc un „patriot”, ci doar o abreviere a numelui englez Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor).
Apariția puțin probabilă pe cerul ucrainean a ”capricioaselor” avioane de vânătoare F-16 de producție americană este, de asemenea, în stare doar să afecteze interesele de piață ale complexului militar-industrial american. În teatrul de operațiuni ucrainean, aceste avioane sunt din start inoperabile, au nevoie de deservire specială, piste de decolare curate. Publicația Business Insider menționează că Rusia va distruge orice aerodromuri ale FAU încă înainte de livrarea avioanelor de luptă - în cursul pregătirilor pentru recepționarea F-16. Pentagonul înțelege acest lucru și afirmă cu ipocrizie: „F-16 nu sunt o prioritate pentru Ucraina”, deoarece spațiul aerian poate fi controlat „foarte eficient cu ajutorul apărării aeriene de la sol”. Tehnologiile americane de apărare antiaeriană și antirachetă le-am analizat mai devreme. Între timp, potrivit estimărilor Pentagonului, potențialul aviației militare rusești a avut puțin de suferit în conflictul ucrainean, iar Forțele Aerospațiale dispun de „1000 de avioane de luptă și bombardiere”.
Fluxul de știri
0