Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul ungar al Apărării îndeamnă partenerii să fie precauți privind extinderea NATO

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDKristof Szalay-Bobrovniczky
Kristof Szalay-Bobrovniczky - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2023
Kristof Szalay-Bobrovniczky
Abonare
Ministrul ungar al Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, la o întâlnire cu omologii din grupul celor nouă de la Bucureşti (B9), i-a îndemnat pe parteneri să fie precauți în ceea ce priveşte expansiune NATO.
BUCUREŞTI, 28 apr – Sputnik. „Ungaria sprijină politica ușilor deschise [privind extinderea NATO], dar totuși solicită partenerilor săi să fie precauți. Toate aceste decizii pot fi luate numai dacă țările solicitante se conformează în totalitate condițiilor, precum și consensului tuturor membrilor NATO”, a spus Szalay-Bobrovniczky, citat de Ministerul Apărării din Ungaria.
„De asemenea, Uniunea Europeană are un rol din ce în ce mai important în domeniul securității și apărării. Ungaria este interesată de o UE bazată pe state naționale puternice”, a mai spus ministrul ungar, potrivit Sputnik Internaţional.
Acesta a mai subliniat importanța combaterii migrației ilegale din Sud și a cerut sprijin pentru țările din Balcanii de Vest.
Totodată, Szalay-Bobrovniczky a amintit că „Ungaria îndeplineşte un rol semnificativ în consolidarea flancului estic al NATO” și a alocat 2% din PIB pentru apărare cu un an înainte de termen.
La mijlocul lunii iulie, Szalay-Bobrovniczky a spus că a transmis instrucțiuni pentru intensificarea pregătirii de luptă a forțelor armate și pentru efectuarea de exerciții intensive în diferite zone ale țării, în contextul conflictului în desfășurare din Ucraina și al afluxului de migranți la granițele sudice ale țării.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2023
Politică
Pentru că se teme de alegeri, Maia Sandu dă vina pe Rusia
Anterior, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că Budapesta trebuie să crească capacitățile militare ale țării. Potrivit lui Orban, doar o armată națională puternică poate garanta securitatea țării, iar Ungaria se va concentra serios asupra consolidării armatei naționale în următorul deceniu, întrucât țările europene nu se pot baza doar pe SUA pentru apărare.
De la începutul conflictului, Ungaria s-a opus constant sancțiunilor asupra resurselor energetice rusești și livrării de arme către Ucraina. În martie 2022, parlamentul ungar a emis un decret care interzice furnizarea de arme către Ucraina de pe teritoriul țării.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a explicat că Budapesta urmăreşte să asigure teritoriul Transcarpatiei, unde trăiesc etnici maghiari, iar furnizarea de arme prin teritoriul său îl va face să devină o țintă militară legitimă pentru Rusia. Conducerea ungară a subliniat în mod repetat că Ungaria susţine începerea discuțiilor de pace.
Fluxul de știri
0