Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Argentina înlătură dolarul în comerțul cu China

© AFP 2024 / NICOLAS ASFOURIБанкнота в 100 юаней китайской валюты и банкнота в 100 долларов США
Банкнота в 100 юаней китайской валюты и банкнота в 100 долларов США - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2023
Abonare
Buenos Aires va plăti în yuani pentru importuri, după ce a semnat un contract de schimb valutar cu Beijingul.
BUCUREŞTI, 28 apr – Sputnik. Argentina va plăti în yuani cea mai mare parte a importurilor sale lunare din China, în locul dolarului american, a anunțat miercuri ministrul Economiei, Sergio Massa. Buenos Aires și Beijingul au semnat anul trecut un acord de schimb valutar, care vizează oprirea fluxului de monedă străină la Banca Centrală din Argentina.
China este în prezent al doilea partener comercial al Argentinei după Brazilia și a doua cea mai importantă destinație a exporturilor argentiniene. Importurile totale ale Argentinei din China au fost în jur de 13,5 miliarde de dolari în 2021, potrivit bazei de date a Națiunilor Unite privind comerțul internațional.
Massa a spus că Buenos Aires va plăti echivalentul a 1 miliard de dolari în yuani pentru bunuri și servicii chinezeşti în această lună, importuri lunare în valoare de 790 de milioane de dolari urmând să fie plătite în yuani în fiecare lună ulterior, potrivit RT. Acordul de schimb valutar, extins și finalizat la începutul acestui an, permite, de asemenea, exportatorilor argentinieni să efectueze tranzacţii în yuani sau dolari, pentru a ajuta la echilibrarea fluxurilor de monede străine de la banca centrală.
În cadrul unei vizite în China la începutul acestei luni, președintele brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva a recomandat ţărilor în curs de dezvoltare să înlăture dolarul american în favoarea propriilor monede naţionale. De asemenea, India intenţionează să îşi folosească propria monedă sau yuanul în comerțul cu China, în timp ce Rusia a început să accepte plăți în ruble și yuani de la mai multe țări pentru exporturile sale.
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2023
Internațional
Dolarul îşi pierde statutul de monedă dominantă de rezervă, într-un ritm „uimitor”
Ponderea dolarului în rezervele globale a scăzut de zece ori mai rapid anul trecut decât în ultimele două decenii, a declarat recent pentru Bloomberg CEO-ul companiei de gestionare a activelor din Londra Eurizon, Stephen Jen. Procesul s-a accelerat după ce activele Rusiei denominate în dolarul SUA și în euro au fost îngheţate în străinătate, iar Moscova a fost deconectată de la sistemul de mesagerie financiară globală Swift.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut recent că rolul dolarului ca monedă de rezervă mondială s-ar putea diminua din cauza faptului că Washingtonul, folosindu-și pârghia sa asupra sistemului financiar global, îşi urmăreşte obiectivele geopolitice prin sancțiuni.
Fluxul de știri
0