Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dolarul îşi pierde statutul de monedă dominantă de rezervă, într-un ritm „uimitor”

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ponderea monedei americane în rezervele globale a scăzut de zece ori mai repede în ultimul an decât în cei 20 de ani precedenți.
BUCUREŞTI, 20 apr – Sputnik. Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au accelerat îndepărtarea de dolarul american în întreaga lume, a avertizat marţi Stephen Jen, CEO al companiei din Londra de gestionare a activelor Eurizon.
Ponderea dolarului în rezervele globale a scăzut de zece ori mai rapid anul trecut decât în ultimele două decenii, a spus Jen, citat de Bloomberg. Procesul a fost declanşat întrucât unele țări au început să caute alternative după ce activele Rusiei au fost înghețate în străinătate, iar țara a fost deconectată de la sistemul global de mesagerie financiară Swift, potrivit lui Jen.
În contextul ajustării fluctuațiilor de schimb anul trecut, dolarul a pierdut aproximativ 11% din cota sa de piață din 2016 și de două ori acest procent faţă de 2008, au menţionat într-un comunicat Jen și colega sa de la Eurizon, Joana Freire.
„Dolarul a suferit o prăbușire uimitoare în 2022 în ceea ce priveşte cota sa de piață ca monedă de rezervă, probabil din cauza utilizării puternice a sancțiunilor. Măsurile excepționale aplicate de SUA și de aliații săi împotriva Rusiei au luat prin surprindere țări deţinătoare de mari rezerve”, majoritatea acestor ţări fiind economii emergente, au explicat Jen și Freire, potrivit RT.
Dolarul reprezintă acum aproximativ 58% din totalul rezervelor globale, fiind o scădere față de 73% cât reprezenta în 2001, când a fost „rezerva hegemonică incontestabilă”, au spus experții.
China și India fac eforturi pentru a-și folosi propriile monede în comerțul internațional, în timp ce Rusia a început să accepte plăți în ruble și yuani chinezeşti pentru exporturile sale din partea mai multor țări.
La începutul acestei săptămâni, președintele brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva a cerut ţărilor în curs de dezvoltare să lase deoparte dolarul american în favoarea propriilor monede.
În urma comentariilor lui Lula, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut că rolul dolarului ca monedă de rezervă mondială se poate diminua din cauza faptului că Washingtonul îşi foloseşte pârghia asupra sistemului financiar global pentru a-și urmări propriile obiective geopolitice prin sancțiuni.
Fluxul de știri
0