România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România va achiziționa 18 drone de atac Bayraktar TB2

© AP PhotoТурецкий дрон Bayraktar TB2
Турецкий дрон Bayraktar TB2 - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Abonare
România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2, România devenind al doilea stat din UE care achiziționează astfel de drone, după Polonia
Bruxelles, 26 apr – Sputnik. Contractul pentru drone de tip Bayraktar TB2 dintre România și Turcia este în valoare de 321 de milioane de dolari. Vor fi achiziționate 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme, iar dronele vor intra în dotarea Forțelor Terestre Române.
Drona turcească Bayraktar TB2 este un aparat de zbor fără pilot de tip avion. Aceasta are o lungime de 6,5 metri și anvergura aripilor de 12 metri. Greutatea maximă la decolare este de 650 de kilograme. Drona poate transporta două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și două rachete MAM-C, cu o greutate de șapte kilograme fiecare. Acestea pot lovi ținte aflate la distanțe cuprinse între doi și opt kilometri. Autonomia de zbor a dronei este de până la 24 de ore, iar raza de acțiune în zona de vizibilitate este de până la 150 de kilometri.

Alte 21 de drone din Israel

În decembrie 2022 Ministerul Apărării Naționale și Elbit Systems au semnat contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.
România va achiziționa 7 sisteme Watchkeeper X. Fiecare sistem dispune de un centru de comandă și control la sol și trei drone, asemenea achiziției de TB2. Vor intra astfel în dotarea Armatei 21 de drone Watchkeeper X. Numărul centrelor de comandă e esențial pentru dispunerea UAV-urilor și acoperirea întregului teritoriu național.
Spre deosebire de Bayraktar TB2, dronele Watchkeeper vor fi produse prin implicarea directă a industriei de apărare din România, contractul fiind câștigat de Elbit în urma unei licitații.
Fluxul de știri
0