Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Inspecția procurorilor va trece din subordinea Procuraturii Generale în componența CSP

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Abonare
Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură a fost aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri.
CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik. Potrivit notei informative a proiectului, odată cu modificarea propusă, Inspecției i se acordă autonomie funcțională. Autorii proiectului sunt de părere că autonomia Inspecției este necesară la examinarea independentă a sesizărilor privind abaterile disciplinare ale procurorilor.
Legea va fi completată și cu o listă mai largă de abateri disciplinare, iar termenul de prescripție va fi majorat pentru a reuși examinarea complexă a încălcărilor comise. A fost majorat și numărul inspectorilor de la șase la nouă.
De asemenea, s-a aprobat crearea în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor a unui colegiu unic responsabil de evaluarea integrității etice și financiare a procurorilor care nu vor nimeri sub incidența primei evaluări.
Printre modificările referitoare la activitatea CSP se înscriu revizuirea componenței CSP și ajustarea acesteia la recomandările Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), formulate în cadrul rundei a patra de evaluare a Republicii Moldova; reducerea mandatului președintelui CSP de la 4 la 2 ani, fără posibilitatea exercitării a două mandate cu instituirea principiului rotației funcției de președinte.
Fluxul de știri
0