România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Diana Șoșoacă, semnal de alarmă pentru bisericile românești din Ucraina

© Photo : oferit de Marius HoldeanSenator în Senatul României, Diana Șoșoacă
Senator în Senatul României,  Diana Șoșoacă - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Abonare
Senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă, preşedintele partidului S.O.S. România, a atras atenţia miercuri în plenul Senatului, printr-o declaraţie politică, asupra situaţiei bisericilor româneşti din Ucraina
BUCUREŞTI, 26 apr – Sputnik. Senatorul Diana Șoșoacă a atras atenția într-o declarație politică asupra distrugerii bisericilor românești din Ucraina, arătând că ”românii imploră ajutorul autorităților române și intervenția acestora, inclusiv a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române”.
”Din teritoriile românești deținute abuziv de Ucraina: Herța, Bugeacul, Nordul Bucovinei și Maramureșul istoric, românii noștri strigă cu disperare ajutor, iar România instituțională îi răspunde cu Slavă Ucraina, adică ”Muriți , mă, ce ne pasă nouă?!”, a declarant Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului.
Ea a atras atenția că limba română este aproape interzisă în Ucraina, în timp ce România asigură păstrarea și dezvoltarea identității naționale tuturor minorităților, inclusiv ucrainene, mai ales refugiaților.
”Bisericile românești sunt închise una câte una în teritoriile ocupate de Ucraina, în timp ce reprezentanții BOR se cearta pe unirea zilei de Paște cu alte culte și nu ajută din nici un punct de vedere românii noștri credincioși din Ucraina, care imploră ajutor. Faptul că aceste biserici țin de Moscova nu are nicio însemnătate, din câte am învățat Dumnezeu nu are granițe, naționalitate și este ubicuu. Așa că mă întreb, și sper că nu retoric, când instituțiile din România, inclusiv BOR or să dea o mână de ajutor românilor din teritoriile ocupate din Ucraina pentru a-și păstra identitatea și credința strămoșească?”, a mai declarat senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă în declarația sa politică de miercuri.
Președintele partidului S.O.S. România a criticat și reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei pe această team, arătând că reacția lui Vasile Bănescu vine după ce o parte din clerici, printre care şi vorbitori de limbă română, acuză statul ucrainean de prigoană după ce autoritățile ucrainene au făcut controale drastice la bisericile păstorite și de preoți români, în regiunile locuite preponderent de etnici români.
”Interesantă abordare din partea purtătorului de cuvânt al BOR, dar ce să ne mai mire, când acesta a avut insolența să îl apostrofeze pe IPS Teodosie cu privire la unirea Paștelui cu alte culte, de parcă lumina cade la Ierusalim la comandă politică sau bisericească. Cât globalism la nivel de instituție bisericească!”, a mai spus senatorul în declarația sa politică.
Diana Șoșoacă mai arată că nu a văzut nicio urmă de implicare a autorităților din România pentru a apăra preoții și credincioșii români din Ucraina, după cum nu vede vreo implicare pentru vreun român din afara granițelor țării și nici măcar pentru cei din țară, ”un Guvern care nu știe cum să mai distrugă românii și să strige Slavă călăilor fraților români”.
Senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă amintește de faptul că părintele Mihail Jar, episcop de Bănceni, a vorbit despre abuzurile autorităţilor de la Kiev asupra credincioşilor etnici români din Bucovina de Nord, parte a Ucrainei, folosind des termenul de persecuţii şi considerând că ceea ce se întâmplă este un capitol din prigoana creştinilor în general în lume.
”Întreb și eu BOR-ul și Guvernul României, dacă tot vă îndreptați către globalizare și ecumenism, asta nu ar însemna să nu mai conteze de ce biserică aparții și să intervii? Oare Iisus a făcut diferențe? Oare Iisus a predicat doar pentru unii și pentru alții nu? Nu vi se pare că începeți să îl alegeți pe Barabas?”, s-a adresat senatorul autorităților.
Fluxul de știri
0