Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan oferă gaze gratuite după prima exploatare din Marea Neagră

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2023
Abonare
Președintele Tayyip Erdogan a activat joi prima livrare a Turciei de gaze naturale către o uzină terestră, gazele provenind dintr-o rezervă descoperită în Marea Neagră.
BUCUREŞTI, 23 apr - Sputnik. Președintele Tayyip Erdogan a promis că va furniza gaze naturale gratuite pentru gospodării.
Ceremonia de inaugurare a fost cea mai recentă încercare a guvernului de a prezenta proiecte mari de energie și infrastructură în perioada premergătoare alegerilor.
„Vom furniza gratuit gaze naturale pentru consumul casnic până la 25 de metri cubi lunar, timp de un an”, a spus Erdogan la inaugurarea unui port de gaze naturale pe uscat în provincia nordică Zonguldak.
Gazele naturale nelimitate pentru consumul casnic vor fi gratuite pentru luna viitoare, a spus Erdogan.
Gazul natural a fost descoperit pentru prima dată în zăcământul Sakarya de lângă coasta Zonguldak în 2020, iar în zăcământul Caycuma-1 de lângă acesta anul trecut, volumul total fiind estimat de atunci la 710 miliarde de metri cubi (bcm).
Turcia, care are puțin petrol și gaze, este foarte dependentă de importurile din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și de importurile de GNL din Qatar, Statele Unite, Nigeria și Algeria pentru gazul său.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2023
Internațional
Turcia intenționează să furnizeze gaz Europei împreună cu Azerbaidjan
Producția internă de gaze naturale, în principal în regiunea Tracia, a reprezentat mai puțin de 1% din consumul național de 60 de miliarde de metri cubi al Turciei în 2021, potrivit datelor EPDK de reglementare a energiei.
10 milioane de metri cubi de gaz pe zi în zăcămintele de gaze din Turcia din Marea Neagră vor fi produși inițial, a spus Erdogan. Producția va crește la 40 de milioane de metri cubi de gaz pe zi în perioada următoare, a spus el.
„Când vom ajunge la capacitatea maximă, vom putea acoperi aproximativ 30% consumul intern anual de aici”, a spus el.
Alegerile prezidențiale și parlamentare reprezintă cea mai mare provocare electorală pentru cel mai longeviv lider al Turciei moderne, după ce o criză a costului vieții a erodat sprijinul pentru Erdogan.
Guvernul a lansat o serie de proiecte mari de infrastructură și apărare înainte de vot. Săptămâna viitoare, Erdogan urmează să inaugureze primul reactor nuclear din Turcia construit de compania de stat rusă de energie nucleară Rosatom.
Fluxul de știri
0