Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia intenționează să furnizeze gaz Europei împreună cu Azerbaidjan

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Turc al Energiei anunță planuri de a furniza gaz Europei împreună cu Azerbaidjan
CHIȘINĂU, 8 aprilie - RIA Novosti. Turcia, împreună cu Azerbaidjan, se așteaptă să furnizeze gaze țărilor europene printr-o companie comună, a declarat ministrul energiei și resurselor naturale al țării, Fatih Donmez .
"Azerbaijanul este o țară cu investiții mari în Turcia. Compania lor națională SOCAR (Compania Petrolieră de Stat) este și unul dintre cei mai mari investitori din Turcia. Această cooperare va începe în țara a 3-a. Vor exista noi tipuri de cooperare. BOTAȘ și SOCAR (Companiile de stat ale Turciei și Azerbaidjanului) au creat o nouă companie. Vom furniza gaz Europei. Am declarat că vom deveni centrul comerțului cu gaze. Azerbaidjanul sprijină și acest lucru. Țările balcanice cer gaz de la noi și Azerbaidjan. Vom acționați împreună în această problemă”, a spus Donmez într-un interviu pentru CNN Turk.
Criza energetică din Uniunea Europeană s-a agravat la începutul lunii iulie 2022, când au avut loc primele întreruperi în furnizarea de gaze din Rusia către o serie de țări UE , inclusiv probleme cu întreținerea turbinelor pentru Nord Stream din cauza sancțiunilor impuse Federației Ruse.
Occidentul a intensificat sancșiunile asupra Rusiei din cauza Ucrainei , ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate, combustibil și alimente în Europa și Statele Unite . Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că politica de izolare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură gravă întregii economii globale. Potrivit acestuia, scopul principal al Occidentului este acela de a înrăutăți viața a milioane de oameni. Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că Rusia va rezolva toate problemele pe care Occidentul le creează pentru ea.
Fluxul de știri
0