Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS poate „susține dezvoltarea țărilor din Sud”

© SputnikBRICS summit
BRICS summit - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2023
Abonare
Înființarea unui sediu al BRICS în Bangui este o măsură foarte bună, care oferă oportunități pentru dezvoltarea economică, consideră Republica Centrafricană.
BUCUREŞTI, 20 apr – Sputnik. Înființarea unui sediu al BRICS în Bangui este o măsură foarte bună, care oferă oportunități pentru dezvoltarea economică, a declarat pentru Sputnik Alfred Taïngo Poloko, președintele Consiliului Economic și Social al Republicii Centrafricane, aflat în vizită în Rusia.
Republica Centrafricană continuă să urmărească cu atenție activitatea BRICS. În timp ce grupul format din cinci state (Brazilia, Rusia, China, India, Africa de Sud) a decis să deschidă un sediu în Bangui, țara intenționează să creeze un „mediu favorabil implementării acestui proiect”, a declarat Poloko.
Oficialul consideră BRICS ca fiind un viitor jucător economic major, capabil să sprijine dezvoltarea țărilor africane precum Republica Centrafricană (RCA).
„BRICS constituie o organizație care va mobiliza rapid mai mult de 50% din PIB-ul economiei mondiale și, prin urmare, va asista cu mai multă eleganță și va contribui la dezvoltarea țărilor din Sud, precum Republica Centrafricană”, a subliniat acesta.
Noua bancă de dezvoltare BRICS, o unitate financiară dedicată proiectelor grupului și care contrabalansează FMI, ar putea deschide în curând o filială în Bangui.

Parteneriatul cu Moscova

În timpul vizitei lui Alfred Taïnga Poloko în Rusia, a fost semnat un acord între Camera Civică Rusă și Consiliul Economic și Social, „instituția soră” din RCA.
Este încă o etapă în direcţia consolidării parteneriatului dintre Rusia şi Republica Centrafricană, în contextul în care președinții Vladimir Putin și Faustin-Archange Touadéra și-au exprimat în mod repetat dorința de a aprofunda legăturile dintre cele două țări.
„Ceremonia a fost precedată de o sesiune de discuţii şi analiză cu privire la situația economică, socială, diplomatică și geostrategică. Aceste eforturi finalizează un cadru general pentru cooperare, deja trasat de guvernele noastre”, a explicat responsabilul.
Rusia oferă în special sprijin militar forțelor central-africane în lupta lor împotriva grupurilor armate, printr-o reţea importantă de instructori, care continuă să crească.
Fluxul de știri
0